Közélet

Az orosz–ukrán háború 441. napja – friss hírek

Nem adják fel bahmuti offenzívájukat az oroszok, terrorszervezetté nyilvánítanák a Wagner csoportot, újabb amerikai fegyverszállításokról döntöttek.

Nem sikerült a győzelem napján elfoglalniuk Bahmutot az orosz egységeknek, az ukrán védők komolyan vették a hét végi parancsot, és kitartottak a szimbolikus napig, azaz május 9. végéig. Hiába tett le a korábbi kivonulási szándékáról a Wagner csoport, és támadta folyamatosan a védőket az elmúlt két napban jelentős orosz reguláris segítséggel, mégsem sikerült áttörniük a védelmi vonalakon. 

UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-WAR
Ukrainian servicemen of a Reconnaissance team fly a drone at a front line near the town of Bakhmut, Donetsk region on May 8, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Sergey SHESTAK / AFP)
Fotó: AFP

Bár az oroszoknak sikerült újabb területeket elfoglalniuk, és előrébb nyomultak a város nyugati részében, de a teljes áttöréstől még messze vannak. Az oroszoknak tehát nem sikerült elfoglalniuk a várost a nem hivatalosan kijelölt, győzelem napi parádé dátumáig, de ez nem jelenti azt, hogy feladnák a várost.

A Wagner csoportot egyébként Franciaország hivatalosan is terrorszervezetté nyilvánítaná , és a francia törvényhozás erre sürgette az többi tagállamát is.

Az Egyesült Államok újabb 1,2 milliárd dollár (mintegy 420 milliárd forint) katonai támogatást jelentett be kedden Ukrajna légvédelmének erősítésére és tüzérségi lőszerkészleteinek bővítésére. A csomagban a többi között légvédelmi eszközök és a kulcsfontosságú 155 milliméteres lőszerek találhatók.

 

21:31

NATO: egyre nehezebb helyzetben vannak az orosz erők Ukrajnában

Kijev katonai támogatásának folytatása a szervezet szerint elengedhetetlen.

21:18

Olaj a tűzre az orosz–grúz kapcsolatokban a vízum eltörlése

Tbiliszi 2008-ban szakította meg a diplomáciai kapcsolatait Moszkvával. Georgia lakosainak többsége örül a vízum eltörlésének, egyes politikusok azonban provokációnak tartják Moszkva lépését.

19:08

Csökkentené a sorkötelezettség korhatárát Ukrajna

Várhatóan a parlament is megszavazza a módosítást. Az ukránok célja az állam védelmi képességeinek megerősítése.

17:38

Ukrán külügyminiszter: ha tudná, Putyin megölné Zelenszkijt, Medvegyevnek pedig kevesebb vodkát kellene innia

Dmitro Kuleba nem szívesen iszik vizet megbontott palackból és figyelmeztet: senki ne gondolja, hogy az ukránoknak ez lesz az utolsó ellentámadásuk.

16:24

Lengyelország átnevezné Kalinyingrádot, Oroszország szerint ennél őrültebb dolgot elképzelni sem lehet

A lengyel kormány elfogadta annak a lehetőségét, hogy az orosz exklávét, Kalinyingrádot átkereszteljék a korábbi nevére, vagyis Königsbergre (lengyelül Królewiec). Az exklávé kormánya szerint ebben az esetben Lengyelországot innentől csak Lengyel Királyságként hivatkozzák.

14:28

Az ukránok állítják: áttörtek Bahmutnál

Egyelőre a helyi parancsnok állítását még az ukrán vezérkar sem erősítette meg.

14:18

Ismét több mint egymilliárd dollárért szállít fegyvereket Amerika Ukrajnának

Légvédelmi rendszereket kapnak ezúttal az ukránok.

14:17

Mit jelent, ha terrorszervezetté nyilvánítják a Wagner csoportot?

Egyre több ország veszi fontolóra, hogy terrorszervezetnek minősítse az orosz üzletember, Jevgenyij Prigozsin által alapított Wagner csoportot. A zsoldossereg 2014 óta van jelen a köztudatban, amikor bevetették őket a Krím félsziget annektálásakor. Az Egyesült Királyságban már kész a tervezet, amelynek értelmében betiltanák a csoportot, aminek az országban és nemzetközi viszonylatban is jelentősége lehet. Franciaország szintén terrorszervezetté nyilvánítaná a Wagner csoportot.

14:14

Tankzavar a Vörös téren: egyetlen világháborús lánctalpast mutattak a győzelemnapi felvonuláson

Ennél azért képesek lettek volna az oroszok több tankot is kiállítani, mégsem tették. Ennek kommunikációs okai lehetnek.

14:13

Támadás érte a Barátság kőolajvezetéket

A Transznyeft orosz olajvezeték-üzemeltető szerint terrortámadás történt, az incidens nem követelt emberéletet

14:12

Hivatalos: Oroszország felmondja a hidegháborút lezáró európai békeszerződést

A végrehajtását már egyébként is felfüggesztették másfél évtizede, de a teljes kilépés így is aggasztó Európára nézve.

14:11

Moszkvai válasz a szankciókra: sikerült visszavágni az olajtermelést

A Kreml ígéretet tett arra, hogy márciustól csökkenti a nyersolaj-kibocsátást, és ezt decemberig fenntartja a szankciókra válaszul. Források szerint áprilisban majdnem elérte a kitűzött szintet a kitermelés visszafogása.

fegyverszállítások Bahmut ostroma Wagner-csoport
Kapcsolódó cikkek