Közélet

Nem tudnak áttörni az oroszok a bahmuti védőkön, de súlyos veszteségeik ellenére sem adják fel a várost

Sikeresen kitartottak a szimbolikus napig az ukránok, az oroszoknak nem sikerült elfoglalniuk a várost, de nem is látszik, hogy feladnák terveiket.

Nem sikerült a győzelem napján elfoglalniuk Bahmutot az orosz egységeknek, az ukrán védők komolyan vették a hét végi parancsot, és kitartottak a szimbolikus napig, azaz május 9. végéig. Hiába tett le a korábbi kivonulási szándékáról a Wagner csoport, és támadta folyamatosan a védőket az elmúlt két napban jelentős orosz reguláris segítséggel, mégsem sikerült áttörniük a védelmi vonalakon. 

202301UkraineBakhmout
Fotó: Hans Lucas via AFP

Erről az amerikai háborús agytröszt, az Institute for the Study of War (ISW) írt legfrissebb jelentésében. Mint fogalmaztak: az oroszoknak sikerült újabb területeket elfoglalniuk, és előrébb nyomultak a város nyugati részében, de a teljes áttöréstől még messze vannak. 

Tegnap megpróbáltak Hromove falu felé, amely Bahmut nyugati részén található, és  a védők utolsó utánpótlási útvonalán fekszik. Ez az út köti össze Bahmutot és Csasziv Jart. 

Az oroszoknak tehát nem sikerült elfoglalniuk a várost a nem hivatalosan kijelölt, győzelem napi parádé dátumáig, de ez nem jelenti azt, hogy feladnák a várost, és várható, hogy a következő napokban is folyamatosan támadásokat indítanak. Még úgy is, hogy közben a jelentések szerint nagy erőkkel készül az ukrán ellentámadás, és jelentős veszteségeket is elszenvednek folyamatosan. 

A Wagner vezetője, Jevgenyij Prigozsin például az ISW jelentése szerint azzal vádolta meg az egyik orosz lövészdandárt, hogy visszavonultak állásaikból, ami miatt a Wagner egységei védtelenek maradtak, és csak kedden mintegy 500 katonát vesztettek. Prigozsin az orosz védelmi minisztériumot egyenesen dráma minisztériumnak nevezte. 

 

Bahmut orosz-ukrán háború ostrom Wagner-csoport
Kapcsolódó cikkek