Orbán Viktor álláspontját csak a Kreml támogatja, miközben az ukránok felszabadítják a megszállt ukrajnai területet – írja az Unian ukrán hírügynökség Oleg Nyikolenko külügyminisztériumi szóvivő közösségi médiában tett kijelentéseire hivatkozva.

Oleg Nikolenko
Fotó: Oleg Nikolenko / Facebook

Az ukrán diplomata a magyar miniszterelnök Bloombergnek adott nyilatkozatára reagált, melyben az ukrajnai háború kapcsán elmondta, nem az a kérdés, ki támadott meg kit, hanem az életek megmentése, és kifejezte meggyőződését, hogy Ukrajna nem nyerheti meg a háborút.

A Kremlben örülni kellene: a magyar kormányfő elhárította Oroszország felelősségét az Ukrajna elleni agresszióért

– írta a szóvivő. Emlékezetett: az európai vezetők is azt gondolták, hogy Ukrajna az Oroszországgal való konfrontációban nem lesz képes 72 óránál tovább kitartani, de tévedtek. A diplomata továbbá azt írta, hogy az ukránok addig fognak harcolni, amíg fel nem szabadítják az orosz megszállás alatt lévő összes területet. 

„Ez az egyetlen mód Európa biztonságának garantálására is” –  magyarázta a diplomata. A külügyminisztérium hangsúlyozta, hogy kulcsfontosságú az erőfeszítések egyesítése annak érdekében, hogy Ukrajna megnyerje a háborút.