BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Merényletet kíséreltek meg Putyin ellen, a Kreml megtorlásra készül – videó

Drónokkal csaptak le az ukránok a Kremlre, hogy megölhessék Vlagyimir Putyint. A Kreml megtorló csapásra készül.

Ukrajna a múlt éjjel dróntámadást kísérelt meg a Kreml ellen Vlagyimir Putyin orosz elnök meggyilkolására, de a drónokat az orosz védelem semlegesítette – közölte szerda délután az orosz elnöki hivatal.

Fotó: Kirill Kudryavtsev

A hírt a Kreml osztotta meg több orosz hírügynökséggel. Az orosz tisztviselők szerint az elnök nem sérült meg, a moszkvai légvédelem lelőtte a két támadó drónt.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint a Kreml megtorló csapásra készül.

Az interneten már terjednek a felvételek, amelyeken az látszik, hogy a Kreml tetején füst szállt fel.

 

A felvételen látható füst nem azt jelenti, hogy a Kreml épületét találat érte, hanem miután a légvédelem lelőtte a két drónt, azok maradványai az épület udvarára zuhantak és ott szétszóródtak.

A Kreml ezeket az akciókat tervezett terrorcselekménynek és az elnök elleni merényletnek értékelte a győzelem napjának, a május 9-i felvonulásnak az előestéjén

– jelentette a RIA állami hírügynökség, hozzátéve, hogy Putyin nem változtatott a menetrendjén, és a megszokott módon dolgozik.

Kijev egyelőre nem reagált a hírekre, és nem vállalta magára a dróntámadást.

Az al-Dzsazíra arról írt, hogy Oroszország egyelőre semmilyen bizonyítékot nem mutatott be arról, hogy valóban az ukránok támadták-e meg a Kreml épületét, illetve rendkívül kevés információt osztanak meg a nyilvánossággal.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a RIA Novosztyi orosz portálnak elmondta, hogy 

Vlagyimir Putyin nem tartózkodott a Kremlben a dróntámadás idején. 

Az elnök a Moszkva melletti rezidenciáján dolgozott, Novo-Ogarjovóban.

A Kreml sajtószolgálata közölte, hogy 

Oroszország fenntartja a jogot, hogy megtorló intézkedéseket hajtson végre, amikor és ahol azt jónak látja.

Az akciót azért tekintik Vlagyimir Puytin elleni közvetlen merényletkísérletnek, mivel még márciusban az elnök egy interjúban elmondta, hogy a Kreml épületében van egy külön rezidenciája, ahol általában dolgozik és éjszakázik. Putyin ekkor elmondta, hogy az elmúlt időszakban rendkívül sok időt tölt az „irodájában”.

A Kreml közölte, hogy az incidens ellenére is megrendezik a május 9-i győzelemnapi felvonulást.

A TASZSZ arról is írt, hogy a mai napon fogadták el azt a törvényt, amely megtiltja a drónok (pilóta nélküli repülőgépek) használatát a moszkvai légtérben. Ez alól kizárólag az állami drónok képeznek kivételt.

Az erről szóló jegyzőkönyvet a moszkvai krízisközpont ülésén írták alá 

– írta az orosz állami hírügynökség.

A Kreml elleni támadás idején az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij Finnországban tartózkodott. Az államfő jelenleg is az újdonsült NATO-tagnál vendégeskedik, és arra készül, hogy Németországba utazzon, ahol újabb fegyverszállítmányokért akar lobbizni.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.