„Hozzávetőleges becsléseink szerint az Oroszországi Föderáció több mint húszezer ukrán civilt tart fogva” – jelentette ki Dmitro Lubinec, az ukrán parlament emberi jogi biztosa csütörtöki kijevi sajtótájékoztatóján.

Fotó: AFP

Az orosz megszállás alá került ukrajnai területek visszavétele után lehet pontos felmérést végezni, és kiderülhet, hogy ez a szám még ennél is jóval nagyobb, a most közölt becslést ugyanis azoknak az embereknek a személyesen hozzá intézett megkeresésére alapozza, akiknek hozzátartozóját vagy közeli ismerősét az orosz hadsereg foglyul ejtette.

Az orosz megszállás alatti területeken lakók közül csak kevesen mernek az ombudsmanhoz fordulni, mert az ukrán emberi jogi biztos megkeresését az orosz megszálló hatóságok kémkedésnek tekintik.

A hadifoglyokkal foglalkozó koordináló parancsnokságon külön munkacsoportot hoztak létre, amely a polgári foglyok kérdéseivel foglalkozik. A parancsnokság munkájának köszönhetően eddig 2279 ukrán állampolgár került vissza hazájába, közülük 142 civil.

Emellett a héten Ukrajnában elindították az eltűnt személyek egységes nyilvántartását. Az adatbázis feltöltése még eltart egy ideig, folyamatosan továbbítják az adatokat a nyilvántartásba a nemzeti információs irodától és más szervektől, köztük a titkosszolgálatoktól.

A biztos emlékeztetett arra is, hogy személyesen adta át a civil foglyok első listáját január 13-án Ankarában Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi ombudsmannak. 

Azon a listán kétezer ukrán neve szerepelt, valamennyien 65 évesnél idősebbek, sokuk krónikus betegségekben szenved. Hozzátette, hogy Oroszországtól csupán azt a választ kapták, hogy áttekintik a listát.

Lubinec abban bízik, hogy az idősek mellett a közeljövőben megkezdik a jogellenesen Oroszországba hurcolt gyermekek hazaszállítását is.

Reméljük, hogy nyilvánosan is bemutathatjuk munkánk eredményét, amikor elkezdenek visszatérni az ukrán gyerekek. Nem tudom, hányról beszélünk most, de elsőként azokat a gyerekeket szeretnénk hazaszállítani, akiknek van élő rokonuk Ukrajnában. Ezzel párhuzamosan összeállítjuk az árvák névsorát is

– tette hozzá az ombudsman.