Közélet

Oroszország összehívná az ENSZ Biztonsági Tanácsát a deportált ukrán gyermekek ügyében

Az orosz ENSZ-képviselő felfújtnak nevezte az ukrán gyermekek elhurcolásának hírét, arra hivatkozva, hogy a gyermekeket azért vitték Oroszországba, mert meg akarták kímélni őket a harci tevékenység jelentette veszélytől.

Oroszország április elején informális találkozót tartana az ENSZ Biztonsági Tanácsában az Oroszországba hurcolt ukrán gyermekek valós helyzetét illetően – írja a The Guardian

The General Assembly of the United Nations met in a special session on Ukraine
Vaszilij Nebenzia az ENSZ székházában, New Yorkban, 2023. február 22-én.
Fotó: Anadolu Agency / AFP

Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet szerint Oroszország már jóval a bíróság pénteki bejelentése előtt tervezte a tanácsülést. 

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen pénteken, mert megalapozott a gyanú, hogy az elnök személyesen felelős ukrán gyermekek jogellenes deportálásáért Oroszországba. 

Az ukrán kormány történelmi jelentőségűnek nevezte a Putyin és Marija Lvova-Belova, az Oroszország elnöki hivatalának gyermekjogi biztosa ellen kiadott elfogatóparancs bejelentését,

hangsúlyozva, hogy ez az első lépés Oroszország felelősségre vonása felé a 2022. február óta elkövetett háborús bűncselekményekért.

Moszkva – amely nem tagja a büntetőbíróságnak – felháborítónak nevezve az indítványt, és továbbra sem ismeri el az ICC joghatóságát. Az orosz ENSZ-főtitkár felfújtnak nevezte a gyermekek elhurcolásának ügyét, és állítása szerint Moszkva a Biztonsági Tanács április 6-i ülésén magyarázná el, hogy

a gyermekeket azért vitték Oroszországba, mert meg akarták kímélni őket a harci tevékenység jelentette veszélytől.

Az orosz álláspont szerint amennyiben a körülmények biztonságosak lesznek, visszaviszik a gyerekeket – felelte Nyebenzja arra a kérdésre, hogy Oroszország tervezi-e a gyerekek visszaszállítását. 

 

ukrán gyerekek orosz-ukrán háború Vaszilij Nebenzia icc Nemzetközi Büntetőbíróság
Kapcsolódó cikkek