Az osztrák minisztériuma berendeli a magyar nagykövetet az általa embercsempészeknek nevezett emberek magyar hatóságok általi szabadon bocsátásával kapcsolatos vita miatt.  

BRUSSELS, BELGIUM - JANUARY 23: Austrian Minister of Foreign Affairs Alexander Schallenberg talks to media prior an EU foreign affairs Ministers meeting in the Europa, the EU Council headquarter on January 23, 2023 in Brussels, Belgium. The Council will exchange views on the Russian aggression against Ukraine and the Sahel and coastal countries of West Africa. It will also be informed about current affairs, with a focus on Iran, Armenia, Afghanistan, Venezuela, Montenegro and Ethiopia.
Fotó: Thierry Monasse / Getty Images

 

Szerintünk ez egy teljesen rossz jelzés

 

– mondta Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter hétfőn az újságíróknak a brüsszeli EU-találkozó előtt. A Reuters hírügynökség szerint a politikus hozzátette, teljes tisztázást követel Magyarországtól a kérdésben.  

Az ügy hátterében egy olyan magyar kormányrendelet áll, amellyel 

majdnem ezer külföldi embercsempészt engednek szabadon, és úgynevezett „reintegrációs őrizetbe” helyezik őket. Ezeknek az embereknek három napon belül el kell hagyniuk hazánkat

 – írja a Magyar Nemzet.

Gerhard Karner osztrák belügyminiszter korábban arra utasította a tárca illetékesét, hogy haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot a magyar társszervekkel, és készítse elő a szükséges ellenintézkedéseket. Az osztrák fél úgy látja, hogy a magyar eljárás a szervezett bűnözés érintett tagjainak kedvez. 

A kormány szerint több milliárd forintot takarít meg Magyarország azzal a jogtörténeti intézkedéssel, miszerint hétszáz jogerősen elítélt külföldi embercsempész hagyhatja el a hazai börtönöket. Úgynevezett reintegrációs őrizetbe kerülnek, és 72 órán belül elhagyják az országot. 

A kormány rendelete az embercsempészés vagy annak előkészülete miatt jogerősen elítélt, az országból kiutasított fogvatartottak esetén teremti meg a reintegrációs őrizetbe helyezés lehetőségét, ami nem azonos a jogerős ítélet semmisségével. A speciális reintegrációs őrizetnek feltétele még, hogy az elítélttel szemben más bűncselekmény miatt Magyarországon ne legyen folyamatban büntetőeljárás és ne várjon rá további szabadságvesztés.

Az elmúlt években a büntetés-végrehajtási szervezet azzal szembesült, hogy az embercsempészéssel összefüggő bűncselekmények elkövetőinek a száma folyamatosan emelkedik a börtönökben.

A fogvatartott embercsempészek zöme külföldi. Jelenleg mintegy 13 százalékuk, 73 ország csaknem 2600 állampolgára tartozik ebbe a körbe. Az intézkedés mintegy hétszáz fogvatartottat, többségében a hazánkkal szomszédos országok állampolgárait érinti.