Amerika a napokban megmutatta, hogy nemcsak katasztrófák – éhínség, árvíz, háború – képesek elindítani rekordnagy migrációs hullámot, hanem az is, ha egy csapást, mint amilyen a pandémia volt, lezártnak nyilvánítanak. A napokban illegális bevándorlók sosem látott tömege özönlött át a Rio Grande folyón és a mexikói határ más szakaszain észak felé, a gazdag Egyesült Államokba, ahol a Covid–19-pandémia miatt bevezetett más rendkívüli intézkedésekkel együtt csütörtök éjfélkor hatályát vesztette a Title 42 néven ismert szigorú határrendészeti szabályozás.

Hundreds of migrants arrive in US border to cross into the United States before Title 42 ends YUMA, ARIZONA-MAY 11: Migrants are processed after long, after long waits at the USA border with Mexico, on the last day of Title 42, in Yuma, Arizona, on May 11, 2023. Katie McTiernan / Anadolu Agency (Photo by Katie McTiernan / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Katie McTiernan/ AFP

A nyomás a déli határon régi keletű, ahogy az amerikai politikai vita is, milyen szélesre kell nyitni a kaput a bevándorlók előtt. Az e heti események megmutatták, milyen az, amikor megnyitják a szelepet. Az előző amerikai elnök, a republikánus Donald Trump a határkerítés-építés szorgalmazója volt, a kormányzati ciklusuk második félidejét taposó demokraták ezzel szemben a több bevándorlást támogatták. Az a káosz, amely most rájuk szabadult, mégsem feltétlenül volt minden demokrata álma.

23 óra 59 perckor lejárt a még Trump idején bevezetett Title 42, de a cunami már korábban megindult, és a héten naponta több mint tízezer illegális bevándorló lépte át a határt Mexikóból. Ahhoz, hogy bejussanak az Egyesült Államokba, még át kell kerülniük a határkerítésen, illetve meg kell kapniuk az engedélyt.Ezt az ostromot az amerikai határőrállomások és az érkező bevándorlók adatait feldolgozó központok azonban nem bírják. 

Mi az a Title 42, és miért számít?

A Title 42 nevű határszabályozást még a pandémia kezdetén, 2020 márciusában vezette be Donald Trump adminisztrációja. A lényege, hogy végtelenül leegyszerűsítette a határon dolgozó amerikai hatóságok dolgát azt illetően, miképp bánjanak az érkező bevándorlókkal. Gyakorlatilag simán visszafordíthatták őket anélkül, hogy esélyt kaptak volna a menedékkérésre, csak a nevüket és az ujjlenyomatukat rögzítették. Habár a demokrata szavazók engedékenyebbek a bevándorlást illetően, a kőkemény szabályozást, amely közegészségügyi indoklásra volt építhető, a Biden-adminisztráció sem szüntette meg, sőt még tovább szigorított rajta, felhasználva például több tízezer haitii migráns hazadeportálására. Erre az is ösztönözte őket, hogy a demokraták hatalomra kerülése után megnőtt a bevándorolni kívánók száma, hiszen tőlük jobbra számítottak. Hiába. 

Csakhogy a Title 42 hatálya lejárt, a pandémia pedig elvonult, és magával vitte az érveket, amelyekkel a szigor alátámasztható volt. A Title 42-nek hiába volt meg hivatalosan a közegészségügyi indoklása, gyakorlatilag mindenki tisztában volt vele, hogy nem ezért tartották meg, hanem a bevándorlók kívültartására. Sokan eleve még azt is vitatták, hogy a szabályozásnak volna egyáltalán közegészségügyi haszna – írta a The Wall Street Journal.

Furcsának tűnhet, hogy egy ideiglenes szabályrend megszűnése után nem a korábbi normális állapot tér vissza a határon, hiszen a Title 42 előtt is volt egy olyan szabályozás, amely a folyamatos migrációs nyomás ellenére is megőrizte az egyensúlyt. Most ez jött vissza, mégis minden a feje tetejére állt. 

A The Wall Street Journal magyarázata: nem a szabályozásban keletkezett lyuk, hanem arról van szó, hogy az embercsempészek – akiknek ügyködéséről Európában is volt bőven alkalmunk tapasztalatokat szerezni az elmúlt évtizedben – elterjesztették, hogy a Title 42 megszüntetése kiváló alkalmat teremt a határ átlépésére. Ennek az lett a következménye, hogy az amerikai határőrség már kedden több mint tízezer illegális bevándorlót fogott el, amikor a Title 42 még élt. A kivezetésével pedig a korábbi egyszerű kötelező procedúrák jelentősen meghosszabbodtak.

A Title 42 bevezetése egyébként jelentős változást hozott a bevándorlók összetételének mintázatában. Korábban tipikus volt, hogy egész családok érkeztek, ettől fogva azonban sokkal több lett az egyedül próbálkozó felnőtt – az arányuk az illegális migránsok háromnegyedét érte el. Az ő esetükben az a sajátosság, hogy általában nem a legális belépéssel próbálkoztak – hiszen úgyis arra számíthattak, hogy visszafordítják őket –, hanem megpróbálták kicselezni a határőrizetet. Ha lebuktak, egyszerűen csak felvették az adataikat, és mivel nem kellett jogkövetkezményektől tartaniuk, gyakran újra próbálkoztak. 

A kérdés, mi lesz ezután. A hatóságok ugyan fogadkoztak, hogy készen állnak a szabályváltozásra, ezzel szemben kaotikus viszonyok keletkeztek, és a továbbiakban vagy csökken a nyomás, vagy nem. Mekkora szigort alkalmaznak a hatóságok, és milyen módszerekkel, ezen is áll. Mindenesetre a részükről eddig nem érkezett jelzés, hogy követnék a nyugat-európai politikusok példáját, akik a 2015-ös hatalmas migránshullámmal szembesülve szemet hunytak az illegális cunami felett, esetenként durva hangnemben ráförmedve az ez ellen fellépő magyar adminisztrációra. 

Ahogy közeledett az éjféli határidő – írja a The Washington Post –, Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter videót posztolt a Twitteren, amelyben óvott:

Azokat az embereket, akik a törvényes út mellőzésével érkeznek a határra, alkalmatlannak fogják minősíteni a menedékre.

 A tisztségviselő ezt azzal is nyomatékosította, hogy elmondta: 24 ezer határjárőr, katonák és szerződéses segítők ezrei felügyelik a törvények betartatását.

Ne higgyenek a csempészek hazugságainak. A határ nincs nyitva

– erősített rá.

Az Európában is ismert bevándorlásbarát civil lobbi azonnal reagált. Az Amerikai Civil Szabadságok Unió szintén a Twitteren közölte, hogy a hatósági megszorítások ellen perelni fognak, mert szerintük a hatóságok elválasztják „az Egyesült Államokban menedéket kérők többségét a biztonsághoz való hozzájutástól”.

Az amerikai El Pasónál migránsok ezrei özönlöttek a napokban a határfal egymástól három kilométerre elhelyezkedő két masszív kapuja, a 40-es és a 42-es felé, és a folyó környéke hatalmas előszobává változott – folytatta a Post. Itt várakozik Jesus Juárez is, a 26 éves venezuelai, akinek egy hónapjába telt, hogy számos országon keresztül elérkezzen a 42-es kapuig.

Csak átmennénk, de olyan lassú az eljárás…

– mondta a lapnak.