A serpák jelenleg is úton vannak a Hillary-lépcső irányába, vagyis abba az irányba, ahol Szilárdot legutoljára látták – ezt percekkel ezelőtt közölték Suhajda Szilárd hivatalos közösségi oldalán. 

Suhajda Szilárd
hegymászó
Suhajda Szilárd. Fotó: Suhajda Szilárd / Facebook

A péntek este 23:29-kor megjelent posztban a magyar hegymászó stábja azt is világossá tette, hogy amint pontos információk állnak a rendelkezésükre a mentés kimenetelét illetően, akkor azt közzéteszik. 

Előfordulhat hogy ez 12, de akár 24 óra is lehet

– hívták fel a figyelmet. Leírták azt is, hogy köszönik Szilárd Mount Everest-expedícióját övező nagyfokú érdeklődést. „Nagyon szeretnénk mindenkit folyamatosan tájékoztatni, de jelenleg a helyzet tisztázása köti le minden erőnket. Egyelőre nem szeretnénk minden apró részletet közölni a jelenleg zajló mentéssel kapcsolatban, mert azok csak felesleges találgatások táptalaját képezik.”

Ahogyan azt a Világgazdaság péntek délután megírta, bár az előzetes feltételezések arról szóltak, hogy a mentőexpedícióban részt vevő három serpa már pénteken az esti órákban feljuthat a magyar hegymászó tartózkodási helyére, 8780 méteres magasságba, ez túlzottan optimistának bizonyult. Ugyanakkor fontos látni: a világ legprofibb serpáiból álló misszió rendívül gyors tempóban haladhat, és minden bizonnyal a szombat reggeli-délelőtti órákban odaérnek Suhajda Szilárdhoz. Ez normál körülmények között csak valamikor hétfőn lenne esedékes. 

Hiába azonban a gyorsaság, a magyar hegymászó már a harmadik éjszakáját tölti rossz kondíciók között a halálzónában. Minden realitás szerint Suhajda Szilárd nincs már magánál, az életben maradás esélye gyakorlatilag nulla. Mégis, csodák léteznek, és a napokban is volt példa arra, hogy valakit élve hoztak le 8750 méterről.

Friss hír Suhajda Szilárdról: a világ legjobb serpái száguldanak felé, de ma már nem érnek oda a magyar hegymászóhoz

Hírzárlat van a Mount Everesten fent maradt magyar hegymászóról. Suhajda Szilárd stábja mindenkitől türelmet kér.