Az idén nem lesz rendkívüli az atlanti hurrikánszezon, az amerikai kereskedelmi minisztérium alá tartozó, tudományos kutatásokat végző ügynökség, a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (National Oceanic and Atmospheric Administration – NOAA) csütörtökön kiadott előrejelzése szerint a szokásosnak megfelelő számú szélvihar várható.

Thunderstorm On Marco Island, Florida
Dark thunderstorm clouds loom over San Marco Beach producing heavy downpours on Marco Island, Florida, USA, on August 29, 2018. (Photo by Creative Touch Imaging Ltd./NurPhoto) (Photo by Creative Touch Imaging Ltd / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
A NOAA 12-17 nevesített viharra számít az idei hurrikánszezonban.
Fotó: AFP


 

A NOAA a június 1. és november 30. közötti időszakban 12-17 névvel ellátott vihar kialakulására számít, amelyek közül öt-kilenc erősödik hurrikánná, és egy-négy lesz különösen jelentős.


Nevet olyan trópusi viharok kapnak, amelyek esetén a szél eléri az óránkénti 63 kilométeres sebességet, a hurrikánok szélereje legalább 119 km/órás, míg a legnagyobbaké legalább 174 km/órás, és hatalmas pusztítást okoz. 2022 megtörte a hat éve tartó, normálisnál rosszabb hurrikánszezont, a legerősebb vihar a Ian volt, amely óránkénti 241 kilométeres széllel csapott le Floridára és Dél-Karolinára. 
Az időjárás azonban felülírhatja az előrejelzést, Rick Spinrad, a NOAA vezetője szerint ugyanis 40 százalékos az esélye egy normális hurrikánszezonnal, és 30-30 annak, hogy annál jobb, illetve rosszabb lesz. Az El Nino esélye a hurrikánszezonban azonban szinte biztos, 93 százalék.

Az Atlanti-óceán felszíni hőmérséklete az idén melegebb, mint tavaly:
Fotó: AFP


Az El Nino olyan szélviszonyokat okoz a felső légkörben, amelyek lelassítják az Atlanti-óceánon kialakuló viharokat. A NOAA szerint azonban a viharokra gyakorolt korlátozó hatását ellensúlyozhatja a melegebb óceáni hőmérséklet, amely kedvező feltételeket teremt.
„Az Atlanti-óceán felszíni hőmérséklete melegebb, mint tavaly volt, és olyan meleg, mint 2020-ban” – hangsúlyozta az előrejelzés ismertetésekor Matthew Rosencrans, a hivatal vezető hurrikánkutatója. 

Normális esetben, amikor El Nino van, a modellek hat és 18 közötti nevesített vihart jeleznek, de a meleg óceáni hőmérséklet olyan kombinációt eredményezett, amelyet általában nem látunk

 – tette hozzá. Ez a kombináció okozza a jelentős bizonytalanságot az idei hurrikán-előrejelzésben.