Az Ian hurrikán letarolta Florida jelentős részét, és legalább 81 ember vesztette az életét a viharban helyi jelentések szerint – erről az ABC News írt. A hurrikán elment, viszont a floridai lakosok élete hosszú ideig nem tér vissza a rendes kerékvágásba. Rengetegen maradtak áram nélkül, miközben egyre fogy a palackos víz és az üzemanyag. A benzinkutak körül több mérföldes sorok alakultak ki. Volt olyan töltőállomás, ahol hat óra volt a várakozási idő – írta a Business Insider.

Hurricane Ian hits Florida, FORT MYERS, FLORIDA - SEPTEMBER 29: People line up outside a Home Depot for a new supply of generators and plywood in advance of Hurricane Ian in Fort Myers, Florida on September 29, 2022. (Photo by Lokman Vural Elibol/Anadolu Agency via Getty Images)
Fotó: Anadolu Agency / Getty Images

Három település, Port Charlotte, Fort Myers és Naples küzd az áramhiánnyal. 

A lakosság helyzete kritikus, mivel nem jutnak hozzá elegendő üzemanyaghoz, hogy feltöltsék a járműveiket és az aggregátorokat. A legrosszabb a helyzet az állam északi part menti településein, ahol sokkal lassabban haladnak a helyreállítási munkát, mint a déli területeken.

Hurricane Ian Slams Into West Coast Of Florida, PORT CHARLOTTE, FLORIDA - SEPTEMBER 30: In this aerial view, vehicles line up to purchase gasoline in the wake of Hurricane Ian on September 30, 2022 in Port Charlotte, Florida. The hurricane brought high winds, storm surges and rain to the area causing severe damage. (Photo by Win McNamee/Getty Images)
Fotó: Win McNamee / Getty Images

Segítségre várunk, a FEMA-ra vagy a Nemzeti Gárdára, de senki sem jön

– nyilatkozta egy Port Charlotte-i lakos. A mobilszolgáltatók hálózatai csak részben elérhetők, de azok a floridaiak, akik hozzáférnek a nethez, több felvételt tesznek közzé Twitteren a vihar utáni helyzetről.

Három évtized legnagyobb hurrikánkárára készülhetnek az amerikai biztosítók

Az Ian becslések szerint 28–47 milliárd dolláros pusztítást okozhatott csak Floridában.

Vasárnap a FEMA adminisztrátora, Deanne Criswell a CNN-nek az mondta, hogy a vihar által sújtott területeken 

a lakosoknak fel kell készülniük arra, hogy sokáig tart, mire az élet visszaáll a rendes kerékvágásba. 

Az ügynökség, mint mondta, folyamatosan dolgozik a terület helyreállításán, de ez időigényes folyamat lesz. Azt is közölték, hogy Criswell szombaton bejárta Fort Myers települést, hogy felmérjék a károkat és az igényeket. A hírek szerint ezalatt 1600 embert mentettek ki a településről. Criswell hozzátette, hogy nagy valószínűséggel még vannak túlélők a romok alatt.

Fotó: Giorgio Viera / AFP

A 4-es fokozatú Ian hurrikán szerdán csapott le Floridára délnyugat felől. A szél és az áradások katasztrofális pusztítást végeztek több településen is. A vihar Dél- és Észak-Karolina felé haladt tovább. 

Illetékesek szerint az eddigi halálozási adatok felfelé és lefelé is változhatnak. 

A már megtalált holtestek esetén orvosszakértőnek kell eldönteni, hogy a halál oka a vihar volt-e, illetve a helyreállítási munkák alatt további áldozatokra is bukkanhatnak.

Felsrófolja az élelmiszerárakat az Ian hurrikán

Milliókat evakuálnak Floridában, és még így is több mint 10 millió ember maradhat áram nélkül, ha lecsap az Ian hurrikán. A vihar várhatóan szerda délután vagy este éri el a partot, jelenleg 178–208 kilométer per óra közötti erősségű a szél ereje, ez 3-as viharkategóriának számít. A Mosaic Co. műtrágyagyártó cég közölte, hogy floridai székhelyén megakadhat a gyártás a hurrikán miatt. Ez az élelmiszerek további drágulását okozhatja az USA-ban.