Jeffrey Epstein tudomására jutott, hogy Bill Gatesnek viszonya volt egy orosz bridzsjátékossal, és később úgy tűnt, hogy ezt az információt arra használta fel, hogy megfenyegesse a világ egyik leggazdagabb emberét.

A Microsoft társalapítója 2010 körül ismerte meg az akkor a húszas éveiben Mila Antonovát, aki egy szoftverkódoló iskolába járt. Epstein a nővel 2013-ban találkozott először, majd a kifizette a nő tandíját. 

Pár évvel később, 2017-ben Epstein egy e-mailt küldött a milliárdos üzletembernek, hogy térítse meg Antonova tanfolyamának a költségeit.

WASHINGTON, DC - FEBRUARY 24:  Co-founder of Microsoft Bill Gates speaks during an event to mark the 20th anniversary of PEPFAR (President's Emergency Plan for AIDS Relief) at the United States Institute of Peace on February 24, 2023 in Washington, DC. The George W. Bush Institute hosted the event to mark the anniversary of the initiative, established by former U.S. president George W. Bush in 2003, to combat the global HIV/AIDS epidemic.
Fotó: Alex Wong / Getty Images

A The Wall Street Journal cikke szerint Esptein az üzenetet azután küldte, hogy ellene szexuális bűncselekmény miatt már eljárás indult, illetve azt követően, hogy JPMorgan Chase-szel fel akart állítani egy jótékonysági alapot. Epstein elgondolása az volt, hogy 100 millió dollár lesz a belépő az alaphoz, és a kezdeményezéshez a világ leggazdagabb embereit fogja majd össze. 

Epstein azt állította, hogy közeli viszonyban van Gatesszel, akinek tanácsokat is ad, így JPMorgan végül Gates támogatásának megszerzésétől tette függővé, hogy beszáll-e az alap felállításába. Miután Gates nem akart vele együttműködni, a cikkben megszólaltatott névtelen források szerint

az e-mail egy fenyegetés volt, miszerint felfedi a nővel való a viszonyát, ha nem segít neki. A Microsoft vezetőjének szóvívője szerint Gates kizárólag emberbaráti célból találkozott Epsteinnel, a férfi sikertelenül próbálta megfenyegetni Bill Gatest. 

A lapnak nyilatkozó források szerint az alapot Epstein arra használta volna, hogy helyreállítsa a hírnevét. 

Mila Antonova nem volt hajlandó nyilatkozni Gatesről, és azt mondta, nem tudta, ki az az Epstein, amikor találkoztak. „Fogalmam sem volt arról, hogy bűnöző, vagy van valami hátsó szándéka lett volna” – mondta róla. Hozzátette, hogy undorodik Epsteintől és attól, amit tett.

Bill Gates és felesége 2021-ben kibékíthetetlen ellentétekre hivatkozva adta be a válási papírokat, állítólag 2019-ben az vezetett a házasság megromlásához, hogy Melinda Gates aggódott, hogy a férje túl sokat találkozott Jeffrey Epsteinnel, aki akkor került előzetes letartóztatásba emberkereskedelem és kiskorúak megrontása miatt. Melinda Gates már 2013-ban jelezte, hogy kényelmetlenül érzi magát Epstein társaságában, amikor találkoztak vele, de a Gates alapítvány ennek ellenére továbbra is fenntartotta a kapcsolatot vele. Miután Jeffrey Epstein 2019 augusztusában meghalt a börtöncellájában, Bill Gates egy interjújában úgy fogalmazott, hogy találkozott Epsteinnel, de soha nem volt vele üzleti vagy baráti kapcsolata.