Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők parancsnoka fejsérülést és többszörös srapnelsebesülést szerzett május elején egy orosz rakétatámadásban Herszonnál, Poszad-Pokrovszkoje falu közelében egy parancsnoki állásban – írta a Ria Novosztyi egy orosz biztonsági forrásra hivatkozva, aki pedig állítólag az ukrán hadseregen belüli forrásoktól szerezte információit. A hírügynökség értesüléseit az ügyben nem állt módunkban ellenőrizni.

Funeral Of The Hero Of Ukraine Dmytro Kotsiubailo
KYIV, UKRAINE - MARCH 10: Commander-in-Chief of the Armed Forces of Ukraine Valerii Zaluzhnyi (R) speaks on the Maidan Nezalezhnosti during funeral ceremony on March 10, 2023 in Kyiv, Ukraine. A farewell ceremony was held in Kyiv for Ukrainian military officer Dmytro Kotsiubailo with the call sign "Da Vinci" who died near Bakhmut on March 7. Kotsiubailo became the first volunteer who received the title of Hero of Ukraine during his lifetime with the award of the Order of the Gold Star for personal courage. (Photo by Yan Dobronosov/Global Images Ukraine via Getty Images)
Fotó: Global Images Ukraine

A forrás szerint Zaluzsnijt, az orosz–ukrán háború egyik kulcsalakját, Nyikolajevbe vitték, ahol elsősegélyben részesült, majd helikopterrel egy kijevi katonai kórházba szállították. Nyikolajevben csak a vérzést állították el, Kijevben azonban koponyaműtétet hajtottak végre. Zaluzsnij állapotát komplikálja, hogy kettes típusú diabétesze van.

Az előrejelzés a következő: túléli, de a munkáját nem fogja tudni elvégezni

– summázta a biztonsági hivatalnok. Hozzáfűzendő: a politikában és háborúkban is gyakran alkalmazott morálaláásó eszköz az ellenfél vezetőinek egészségi állapotáról valós vagy valótlan rossz híreket terjeszteni. Sokszor történt ez meg a háború kitörése óta Vlagyimir Putyin orosz elnököt illetően is.

A hírügynökség jelentése szerint Zaluzsnij egy ideje már nem jelenik meg a nyilvánosság előtt, május 10-én például a Katonai Bizottságának egy ülésén sem jelent meg. Ezután terjedtek el olyan hírek, hogy megsebesült vagy megölték. Anna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes azt nyilatkozta, hogy a főparancsnok továbbra is ellátja feladatát. 

Azt, hogy Zaluzsnij több bonyolult műtéten esett át, és egészségi okokra hivatkozva visszavonulhat, a Joker DPR nevű orosz hekkercsoport is közölte, és ők azt is állították, hogy ezeket az információkat az ukránok azért tartják vissza, nehogy aláássák a katonák küzdőszellemét.  Kedden Zaluzsnij Telegram-csatornáján megjelent egy poszt, amely szerint telefonbeszélgetést folytatott Christopher Cavoli tábornokkal, a NATO európai erőinek főparancsnokával, de friss fotót vagy videót egyidejűleg nem tettek közzé az ukrán katonai vezetőről – írta a Ria Novosztyi.