Washington és Peking kölcsönösen a normális kommunikáció visszaállítására törekszik – ebben értett egyet a két ország egy-egy vezető diplomatája, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója és a kínai külügyek legmagasabb rangú irányítója egy titkos megbeszélésen, Bécsben. Jake Sullivan és Vang Ji, aki a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságának (KKP KB) külügyi igazgatója, mintegy nyolc órán át tárgyalt egy szállodában, az osztrák fővárosban szerdán és csütörtökön. Washingtoni információk szerint a találkozó időpontját Béccsel is csak néhány nappal korábban közölték.

AUSTRIA-VIENNA-CHINA-WANG YI-U.S.-SULLIVAN-MEETING
(230511) -- VIENNA, May 11, 2023 (Xinhua) -- Wang Yi, a member of the Political Bureau of the Communist Party of China (CPC) Central Committee and director of the Office of the Foreign Affairs Commission of the CPC Central Committee, meets with U.S. National Security Advisor Jake Sullivan in Vienna, Austria, May 10, 2023. (Xinhua) (Photo by Liu Xinyu / XINHUA / Xinhua via AFP)
Fotó: Liu Xinyu / AFP

A Fehér Ház a „magántalálkozói” minősítést kapó párbeszédet „őszintének” és „konstruktívnak” nevezte, és névtelenül nyilatkozó illetékese arról számolt be, hogy a februári ballonincidenst mindkét fél „szerencsétlennek” nevezte, és immár a kommunikációs csatornák újranyitására törekszik.

Sullivan és Vang sorra vette a kétoldalú kapcsolatokat érintő fontos kérdéseket, köztük Tajvan ügyét, és eszmecserét folytattak az ukrajnai válságról is. Washingtoni hivatalos közlés szerint a találkozó részei voltak a nyitott kommunikációs csatornák fenntartására és a verseny felelősségteljes kezelésére irányuló, folyamatban lévő erőfeszítések.

Kínai részről a megbeszéléseket „érdeminek” nevezték, a kínai Hszinhua hírügynökség pedig azt emelte ki, hogy Vang, aki a KKP KB Politikai Bizottságának is tagja, részletesen kifejtette országa határozott álláspontját a tajvani kérdésben.

Vang és Sullivan megállapodott abban, hogy a jövőben mindkét fél használni kívánja a stratégiai kommunikációnak ezt a csatornáját.

Kína beszólt Washingtonnak Biden látogatása miatt, aggódnak a világért

Kínai, amerikai és európai diplomaták sorra figyelmeztetnek az orosz–ukrán háború eszkalációjának lehetőségeire. Az egyik oldalon a Kína–Oroszország-tengely, a másikon az ukrán–NATO-tengely áll szemben egymással. A vörös vonal az lehet, ha Peking fegyvereket szállít Oroszországnak.

Joe Biden amerikai elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök tavaly novemberi – G20-csúcstalálkozón történt – találkozóját nem követték magas szintű kétoldalú diplomáciai események. Antony Blinken külügyminiszter idén februárra tervezett egy pekingi látogatást, amelyet a kínai léggömbök egyesült államokbeli lelövése miatt keletkezett diplomáciai konfliktus következtében elhalasztott.

A Fehér Ház már kezdeményezte Blinken útjának programba vételét, valamint jelezte, hogy Janet Yellen pénzügyminiszter és a kereskedelmi tárca vezetője, Gina Raimondo is készül a kínai fővárosba. 

Egészen a legutóbbi időkig Peking nem mutatott semmilyen hajlandóságot a közvetlen kapcsolattartásra, a látogatások rendszerének frissítésére.