Közélet

Nincs még vége: Oroszország további egységeket küld Bahmutba

Növelte a donyecki városba telepített csapatainak számát az orosz hadsereg a brit védelmi minisztérium szerint. A britek szerint Moszkva számára Bahmut elfoglalása a legfontosabb közvetlen háborús cél.

Oroszország megduplázta erőfeszítéseit Bahmut elfoglalására azzal, hogy brit védelmi tisztségviselők szerint növelte a donyecki városba telepített csapatainak számát – írja a Newsweek.

EDITORS NOTE: Graphic content / An Ukrainian serviceman walks down a street in the frontline city of Bakhmut, Donetsk region on April 23, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine.
Fotó: Anatolij Sztepanov / AFP

Ukrajna ebben a hónapban taktikai előnyöket szerzett Bahmut oldalain, Oroszország valószínűleg átcsoportosított több zászlóaljat a szektor megerősítésére közölte szombaton a brit védelmi minisztérium.

Mivel Oroszország valószínűleg viszonylag kevés bevetetlen harci egységet tart fenn Ukrajnában, az átcsoportosítás az orosz hadvezetés jelentős elkötelezettségére utal

mondták a védelmi tisztviselők. Ennek oka, hogy Moszkva valószínűleg úgy látta, hogy Bahmut elfoglalása a legfontosabb közvetlen háborús cél, amely lehetővé tenné számukra, hogy bizonyos fokú sikert könyveljenek el a konfliktusban.

A Háborús Tanulmányok Intézetének (ISW) külön értékelése szerint az ukrán ellentámadások valószínűleg megakadályozták, hogy az orosz erők bekerítsék a területet, annak ellenére, hogy az ott állomásozó csapatok száma megnövekedett. 

Ezek az ellentámadások valószínűleg arra kényszerítették Moszkvát, hogy „a szűkös katonai erőforrásokat egy korlátozott és lokalizált támadás elleni védekezésre fordítsa” – közölte pénteken az agytröszt.

Korábban Szerhij Cserevátyi, az ukrán Keleti Operatív Parancsnokság szóvivője azt mondta, hogy a kijevi erők egyre nagyobb fölénybe kerülnek a hónapok óta harc alatt álló város közelében, az egyik szárnyon akár 500 méterre, a másikon pedig 1000 méterre is előretörnek.

 

Bahmut orosz-ukrán háború konfliktus
Kapcsolódó cikkek