Közélet

Putyin sorsfordító bejelentést tett, de lehet, hogy egy szó sem igaz belőle

Vlagyimir Putyin orosz elnök gratulált csapatainak és kitüntetéseket ígért Bahmut elfoglalásáért, ám az ukránok szerint még nem értek véget a harcok.

Vlagyimir Putyin gratulált csapatainak, hogy elfoglalták az ukrajnai Bahmut városát, amiért régóta brutális küzdelem zajlik – írja a Sky News. Nem sokkal korábban az orosz védelmi minisztérium is azt közölte, hogy a település az ellenőrzésük alatt áll, ehhez Putyin azt tette hozzá, hogy minden ott harcolót kitüntet.

Russian President Vladimir Putin gives a speech during the Victory Day military parade at Red Square in central Moscow on May 9, 2023. - Russia celebrates the 78th anniversary of the victory over Nazi Germany during World War II. (Photo by Gavriil GRIGOROV / SPUTNIK / AFP)
Fotó: Gavriil Grigorov

Szombaton délután, miközben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a G7-ekkel Japánban tárgyalt, a Wagner-csoport is bejelentette Bahmut elfoglalását.

Az ukrán vezetés ezt azóta is tagadja, azt állítja, továbbra is zajlanak a harcok a városban.

A Wagner zsoldosainak vezetője, Jevgenyij Prigozsin azt is mondta, hogy május 25-én el is hagyják a várost és pihennek egy kicsit, ám amerikai szakértők szerint, ha igaz is Bahmut elfoglalása, teljesen kizárt, hogy néhány nap múlva már nem lesz szükség a zsoldosokra, hiszen az ukránok ellentámadást terveznek.

Eközben Dmitrij Medvegyev orosz exelnök a Twitteren reagált tavalyi októberi kérdésére, hogy mi a helyzet Bahmutnál: „Gyere, és nézd meg magad!”


 

Bahmut orosz-ukrán háború Volodimir Zelenszkij Vlagyimir Putyin Wagner-csoport
Kapcsolódó cikkek