Az iráni ügyészség újabb színésznők ellen intézkedett, akik megsértették a fejkendő viselésének előírásait – közölte hétfőn a helyi sajtó.

A két iráni filmcsillagot azzal vádolják, hogy az utóbbi napokban hidzsáb nélkül mutatkoztak nyilvánosan. 

Az utóbbi hetekben hasonló okból intézkedtek négy másik ismert iráni színésznővel szemben. A Tasznim iráni hírügynökség szerint a 37 éves Baran Koszári pénteken egy temetésen mulasztott el fejkendőt felvenni. 

 

A róla készült felvételek szinte azonnal feltűntek az interneten és egyes kiadványokban

 

– ismertette a hírügynökség. 

A 44 éves Saghajeh Degánnak pedig szemére vetették, hogy egy kávézóban nem viselte a muszlim öltözködési szokásoknak megfelelő ruhadarabot – közölte a Mehr hírügynökség. A két színésznő mozifilmekben játszott szerepeiről ismert. A színésznőket pénzbírság, vagy rosszabb esetben börtönbüntetés fenyegeti. 

Irán nagyvárosaiban több hónapja tüntetnek az elnyomó teokratikus rezsim ellen. A tüntetéshullámot egy iráni kurd nő, Mahsza Amini rendőrségi őrizetben bekövetkezett halála váltotta ki. A 22 éves nőt a szigorú öltözködési szabályokat betartató erkölcsrendészet állította elő a hidzsáb nem megfelelő viselése miatt. Szemtanúk szerint Aminit megverték a rendőrautóban, kómába esett, és három nappal később meghalt egy teheráni kórházban.

Halála óta az utcákról eltűntek a hírhedt erkölcsrendészek. Sok iráni nő megtagadja a fejkendőviselést, miközben bírálóik arra panaszkodnak, hogy az újabb szigorításnak nincs társadalmi támogatottsága.

Az Iszlám Köztársaság nemrég kezdte el térfigyelő kamerákkal ellenőrizni a nők fejkendőviselését. A hatóságok időközben bezárattak üzleteteket, ahol a hidzsáb viselésére vonatkozó szabályokat nem tartatták be. A hidzsáb viselésére vonatkozó előírás Iránban nem újkeletű, de különös jelentőséget kapott a legutóbbi országos tüntetéshullám miatt, amelyet Mahsza Amini halála váltott ki. Az öltözködési szabályok megsértése miatt előállított fiatal nő az erkölcsrendészet őrizetében halt meg. 

A vérbe fojtott tiltakozások során a nemzetközi szervezetek becslései szerint több mint ötszázan vesztették életüket, és ezreket tartóztattak le. Azóta a közösségi oldalakat elárasztották az olyan videók, amelyeken nyilvános iráni helyszíneken nők láthatók hidzsáb nélkül.

 

Címlapkép: Shutterstock