Egész napos keresés után rátaláltak a szerdán Horvátországban lezuhant magyar katonai helikopter balesetének harmadik áldozatára – közölte a horvát védelmi minisztérium csütörtökön az Index.hr horvát portál jelentése szerint.

Drnis, 2023. június 21.Mentőalakulatok tagjai a Horvátország középső részén fekvő Drnis város közelében történt helikopter-baleset helyszínén 2023. június 21-én. Szolgálatteljesítés közben lezuhant a Magyar Légierő 2 Airbus H145-ös helikoptere a fedélzetén három emberrel. A mentőcsapatok megtalálták a helikopter roncsait, átkutatásuk során egyelőre két katona holttestét találták meg, harmadik társukat még keresik.MTI/HINA/Mario Strmotic Drnis, 2023. június 21.
Mentőalakulatok tagjai a Horvátország középső részén fekvő Drnis város közelében történt helikopter-baleset helyszínén 2023. június 21-én. Szolgálatteljesítés közben lezuhant a Magyar Légierő 2 Airbus H145-ös helikoptere a fedélzetén három emberrel. A mentőcsapatok megtalálták a helikopter roncsait, átkutatásuk során egyelőre két katona holttestét találták meg, harmadik társukat még keresik.
MTI/HINA/Mario Strmotic
Fotó: Mario Strmotic / MTI

A magyar légierő elhunyt tagjának testét 2023. június 22., csütörtök délután megtalálták. A személyzet három tagja meghalt a helikopterbalesetben

– áll a közleményben, amelyben a minisztérium ismételten legmélyebb részvétét fejezi ki az elhunyt magyar katonák családjának, kollégáinak és barátainak.

További részleteket a keresésről nem közölt az Index.hr cikke. Már az éjszakai órákban születtek jelentések, amelyek szerint a harmadik áldozat holttestét azért nem találták – holott tűvé tették a szerencsétlenség helyszínének egész környékét –, mert a helikopter lezuhant és elégett törzse temethette maga alá. Már reggel volt olyan jelentés is, hogy a holttestet megtalálták, ezt azonban akkor nem erősítették meg.

Közleményt adott ki a magyar honvédelmi minisztérium is, amelyet az MTI idéz. A tájékoztatás szerint csütörtök délután, a helikopter roncsai alatt megtalálták a szerdán, kötelességteljesítés közben lezuhant helikopter harmadik kezelőjét is. A magyar katona földi maradványait - a korábban megtalált két társáéhoz hasonlóan - Splitbe viszik.

A helyszínen a Honvéd Vezérkar főnöke személyesen tájékozódott a kutatás folyamatáról és körülményeiről, "legfontosabb célja azonban az volt, hogy találkozzon a helyszínen tartózkodó állománnyal" – írta az MTI. Böröndi Gábor altábornagy beszámolt arról is, hogy a honvédelmi tárca, valamint a szolnoki alakulat (MH 86. Kiss József-helikopterdandár) minden segítséget megad az elhunyt katonák hozzátartozóinak.

Drnis, 2023. június 21.A lezuhant helikopter roncsai a Horvátország középső részén fekvő Drnis város közelében történt helikopter-baleset helyszínén 2023. június 21-én. Szolgálatteljesítés közben lezuhant a Magyar Légierő 2 Airbus H145-ös helikoptere a fedélzetén három emberrel. A mentőcsapatok megtalálták a helikopter roncsait, átkutatásuk során egyelőre két katona holttestét találták meg, harmadik társukat még keresik.MTI/HINA/Mario Strmotic Drnis, 2023. június 21.
A lezuhant helikopter roncsai a Horvátország középső részén fekvő Drnis város közelében történt helikopter-baleset helyszínén 2023. június 21-én. Szolgálatteljesítés közben lezuhant a Magyar Légierő 2 Airbus H145-ös helikoptere a fedélzetén három emberrel. A mentőcsapatok megtalálták a helikopter roncsait, átkutatásuk során egyelőre két katona holttestét találták meg, harmadik társukat még keresik.
MTI/HINA/Mario Strmotic
Fotó: Mario Strmotic / MTI

A helikopter hadgyakorlaton vett részt, és a repülőtérre való visszatérés közben zuhant le: meg nem erősített hírek szerint a mély kanyonnal átvágott Krka nemzeti park hegyei közt kifeszített csúszókábelekbe akadt bele. A horvát védelmi minisztérium szerda esti sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint a gyakorlat résztvevői olyan térképet kaptak, amelyen szerepeltek a terepakadályok, köztük a csúszókábelek felett futó elektromos vezeték. 

A horvát vizsgálat folyik, Magyarországon felfüggesztették az Airbus H145-ös gépek repülését, és Böröndi Gábor vezérkari főnök vezetésével egy különleges szakértői csoport utazott a baleset helyszínére.

A horvát portál szerint egyelőre nincs nyilvános információ arról, hogy a roncsokat – amelyek egyes jelentések szerint a mély kanyon mindkét oldalán szóródtak szét – mikor és hogyan szállítják el. A baleset okát hivatalosan még nem közölték.