A koszovói kormány kész az ország északi, döntően szerbek lakta részein új helyhatósági választást tartani – jelentette ki Donika Gervalla-Schwarz koszovói kormányfőhelyettes, külügyminiszter kedden Prágában sajtótájékoztatón, miután tárgyalt Jan Lipavsky cseh külügyminiszterrel.

Kosovo's Foreign Minister Gervalla-Schwarz visits Prague
epa10675549 Czech Foreign Minister Jan Lipavsky (R) addresses a joint press conference following a meeting with Foreign Minister of Kosovo Donika Gervalla-Schwarz (L), at the Czernin Palace in Prague, Czech Republic, 06 June 2023.  EPA/MARTIN DIVISEK epa10675549 Czech Foreign Minister Jan Lipavsky (R) addresses a joint press conference following a meeting with Foreign Minister of Kosovo Donika Gervalla-Schwarz (L), at the Czernin Palace in Prague, Czech Republic, 06 June 2023.  EPA/MARTIN DIVISEK
Fotó: Martin Divisek / MTI

Pristina ugyanakkor úgy véli, hogy a választások bojkottálása a szerb lakosság részéről nem vezet a helyzet megoldásához. Donika Gervalla-Schwarz szerint arra is szükség van, hogy Aleksandar Vucic szerb államfő felszólítsa a szerb szavazókat a választásokon való részvételre és az erőszakos cselekmények megszüntetésére. A néhány hete megtartott koszovói helyhatósági választást a helyi szerbek bojkottálták, s amikor a pristinai kormány az ott leadott albán szavazatok alapján megválasztott elöljárókat be akarta iktatni hivatalukba, több helyen zavargások törtek ki. 

A zavargásokban a feleket szétválasztani próbáló koszovói békefenntartó erők (KFOR) mintegy harminc, többségében magyar tagja is megsérült.

Jan Lipavsky elítélte a KFOR-katonák elleni támadásokat, szerinte Pristinának és Belgrádnak azonnal lépéseket kell tennie a feszültség enyhítésére, be kell fejezni az erőszakhoz vezető provokációkat, és mihamarabb vissza kell térni az által közvetített, a kapcsolatok rendezését célzó párbeszédhez. A múlt héten Vjosa Osmani koszovói elnök is közölte: hajlandó új helyhatósági választást tartani az ország zavargások sújtotta északi részén.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét, Szerbia ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet. Szerbia és Koszovó között 2013-ban kezdődött tárgyalássorozat uniós közvetítéssel, és noha a kapcsolat rendezése elősegítené mindkét ország európai integrációját, valós előrelépés azóta sem történt. Az orosz–ukrán háború óta pedig a Nyugat aggódik amiatt, hogy Oroszország esetleg a Balkán instabilitására játszik, hogy megerősítse a regionális befolyását.