A német szövetségi kormány 755 millió darab, eredetileg a koronavírus terjedése ellen beszerzett védőmaszk megsemmisítését tervezi – számolt be az ARD regionális híradója. Az ok egyszerű, ennyi maszknak egyszerűen lejár a szavatossági ideje. 

People,Littering,Of,Garbage,Of,Used,Medical,Masks,Throw,In
People littering of garbage of used medical masks throw in the crevices of the bushes,hazardous waste,risk of disease,spread of germ,Covid-19,flu,Influenza virus,concept of throw trash in a trash can
Fotó: Shutterstock

A Die Welt azt írta, hogy 660 millió darab sebészeti és 95 millió darab FFP2-es maszkot semmisítenek meg, vagyis égetnek el. Hogy ez megfeleljen a hulladékkezelési jogszabályoknak, az egészségügyi minisztérium hulladékkezelő cégek számára pályázatot írt ki, amelyre május végéig lehetett jelentkezni. A szakszerű megsemmisítés becsült költsége 7 millió euró. 

Ahogy az lenni szokott, politikai támadás érte azt a felelőst, aki a maszkbeszerzéseket intézte: Jens Spahn 2018–2021 között volt a CDU színeiben egészségügyi miniszter, mostani kritikusai szerint Spahn és szakértői egyértelműen túlbecsülték a szükséges mennyiséget. A Szabad Demokraták (FDP) egy gördülő készletezési rendszer létrehozását javasolják, hogy a szövetségi tulajdonban lévő maszkok a szavatossági idő lejárta előtt átkerülhessenek az állami raktárakból az egészségügyi intézményekbe, ahol nagyobb eséllyel el is tudják használni őket. 

Kathrin Vogler, a Die Linke szakpolitikusa szerint a miniszternek (Karl Lauterbachnak) már rég gondoskodnia kellett volna a felgyülemlett maszkok szétosztásáról orvosi rendelők, kórházak és egészségügyi intézmények részére, amelyek így rengeteget spórolhattak volna a saját beszerzéseiken. Eddig tíz tartomány égetett el egészségügyi maszkokat, összesen 57 millió darabot, de ez csak töredéke a Németország-szerte felgyülemlett és megsemmisítésre váró mennyiségnek. 

Az egyik magyarországi forgalmazó honlapja szerint szakszerű tárolás mellett az eldobható és a sebészeti szájmaszkok három évig használhatók fel, míg az FFP3 típus élettartama öt év.