Közélet

A zaporizzsjai atomerőműhöz utazik a NAÜ főigazgatója

A kahovkai duzzasztógát elleni támadás következményei a zaporizzsjai atomerőmű hűtővízellátására különösen fontossá teszik a látogatást.

Személyesen fogja vezetni a jövő héten a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) küldöttségét Ukrajnában, a zaporizzsjai atomerőműnél esedékes következő látogatáson Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója.

Rafael Mariano Grossi, President of the International Atomic Energy Agency (IAEA) VIENNA, AUSTRIA - JUNE 05: Rafael Mariano Grossi, President of the International Atomic Energy Agency (IAEA) speaks during a meeting in Vienna, Austria on June 05, 2023. Askin Kiyagan / Anadolu Agency (Photo by Askin Kiyagan / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Askin Kiyagan / AFP

A kahovkai vízerőmű duzzasztógátjának aggodalmat keltő lerombolása után személyesen fogom vezetni a jövő héten a NAÜ támogató missziójának következő, megerősített rotációját a zaporizzsjai atomerőműnél

– írta a főigazgató a Twitteren az APA osztrák hírügynökség jelentése szerint. Ez fontos momentum a nukleáris biztonság szempontjából – fűzte hozzá.

Grossi bejelentése előtt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tájékoztatta a NAÜ főigazgatóját a duzzasztógát felrobbantásának várható következményeiről az Ukrinform ukrán hírügynökség jelentése szerint. Ausztria egymillió euró támogatást ad a bécsi székhelyű NAÜ-nek a jelenlegi helyzetben – jelentette be Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter. 

A kahovkai duzzasztógát elleni támadás és annak várható következményei a zaporizzsjai atomerőmű hűtővízellátására különösen fontossá teszik ezt a látogatást

–  hangsúlyozta a külügyminiszter.

 

Nemzetközi Atomenergia-ügynökség atomerőmű NAÜ Rafael Grossi
Kapcsolódó cikkek