Közélet

Blinken szerint stratégiai kudarc az oroszoknak a háború

Az agresszió gyengíti Oroszország katonai, gazdasági és diplomáciai erejét is.

Oroszország számára stratégiai kudarc az Ukrajna ellen folytatott háború – szögezte le Anthony Blinken amerikai külügyminiszter pénteken Helsinkiben. A politikus szerint ugyanis az agresszió erősen visszaveti Oroszország katonai, gazdasági és diplomáciai erejét, illetve befolyását a következő években.

US Secretary of State Antony Blinken (L) and US National Security Advisor Jake Sullivan attend a bilateral meeting with US President Joe Biden and Australia's Prime Minister Anthony Albanese as part of the G7 Leaders' Summit in Hiroshima on May 20, 2023.
Fotó: AFP

A legújabb tagállamának fővárosában elmondott beszédében Blinken hangsúlyozta, hogy a valódi béke előfeltétele egy erős Ukrajna, valamint 

visszautasította azt az elképzelést, hogy a front jelenlegi állása alapján kellene tűzszünetet kötni. 

Szerinte ez ugyanis csak konszolidálná Vlagyimir Putyin hódítását, és lehetőséget adna számára a következő támadásra.

A külügyminiszter arról is beszélt, hogy Washington minden olyan kezdeményezést támogat, amelynek célja a konfliktus lezárása, de minden ilyennek szem előtt kell tartania Ukrajna szuverenitását, területi integritását és függetlenségét.

Brazília, Kína vagy bármely más ország erőfeszítéseit is támogatjuk, ha hozzájárulnak az igazságos és tartós béke létrehozásához

– fogalmazott, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok a jövő ukrán hadseregének felépítésében is segít, ami egy modern légierőt, integrált lég- és rakétavédelmi rendszert, fejlett harckocsikat, saját lőszergyártási kapacitást és kiképzést jelent.

Az amerikai külügyminiszter kifejtette azt is, hogy az USA nagyobb figyelmet fordít a kínai fenyegetésre az Ukrajna elleni háború kezdete óta. Az ukrajnai válság nem terelte el a figyelmet a Pekinggel folytatott egyre intenzívebb versengésről. Hozzátette, hogy az ukránoknak nyújtott támogatás miatt nem gyengült meg Washingtonnak az a képessége, hogy reagáljon egy esetlegesen Kínából vagy máshonnan érkező fenyegetésre. Blinken Finnország után a héten Norvégiába és Svédországba látogat.

 

Egyesült Államok Ukrajna Anthony Blinken
Kapcsolódó cikkek