Az úgy kér pénzt a tagállamoktól, hogy azok a nekik járó támogatást sem kapták még meg – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára egy keddi Facebook-videóban.

DÖMÖTÖR Csaba
Budapest, 2022. november 2.Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára felszólal az ellenzéki frakciók kezdeményezésére napirendre tűzött Gyermekeink jövőjéről, a közoktatás minőségéről és feltételrendszeréről című politikai vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. november 2-án.MTI/Koszticsák Szilárd Budapest, 2022. november 2.
Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára felszólal az ellenzéki frakciók kezdeményezésére napirendre tűzött Gyermekeink jövőjéről, a közoktatás minőségéről és feltételrendszeréről című politikai vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. november 2-án.
MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A politikus az Európai Bizottság azon javaslatára reagált, amely szerint az uniós tagállamok a következő négy évben összesen 50 milliárd euró segélyt nyújtanának Ukrajnának vissza nem térítendő támogatás és formájában az ország újjáépítésére.

A háború és Ukrajna finanszírozása miatt kiürült az uniós kassza, ezért több tízmilliárd euró kell pluszban az uniós költségvetésbe. Ennek legnagyobb részét Ukrajna további segítésére költenék, de ebből fedeznék a brüsszeli bürokraták inflációval növelt fizetését is

– mondta a Dömötör.

Az uniós költségvetés módosításához a tagállamok egyhangú döntése kell, éppen ezért ez egy „érdekes és furcsa vita” lesz, mert miközben a tagállamoktól többletbefizetést várnak el, Magyarország még nem kapta meg a jogosan járó uniós forrásokat, holott ez is benne van az uniós költségvetésben, és ezt is szerződések rögzítik.

Amikor majd papírra vetik ezeket a pénzkérő javaslatokat, jó lenne, ha erre az ellentmondásos kérdésre válaszolnának

– tette hozzá a politikus.