Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elítélte Oroszországot, mivel az orosz hatóságok nem folytattak megfelelő vizsgálatot Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezésével kapcsolatban – közölte kedden a strasbourgi székhelyű testület.

Alekszej Navalnij
Fotó: AFP

A Kreml-kritikus Alekszej Navalnij ellen 2020 augusztusában egy szibériai útján idegméreggel követtek el támadást. Külföldi gyógykezelése után, 2021 januárjában visszatért Moszkvába, ahol letartóztatták, majd egy korábbi felfüggesztett szabadságvesztése letöltésére ítélték, miután a hatóságok szerint megsértette a feltételes szabadlábra helyezés előírásait. Ezután újabb eljárások indultak ellene.

Navalnij azzal vádolta az orosz államot, hogy az életére tört, ezt azonban Moszkva továbbra is tagadja.  

Az orosz hatóságok által az ügyben lefolytatott vizsgálat nem volt nyilvános, és nem vette figyelembe az áldozat jogát az eljárásban való részvételhez, 

továbbá nem vizsgálta ki az állítólagos politikai indíték vádját, valamint az állami ügynökök esetleges részvételét a merényletben

– állapította meg ítéletében az EJEB.

A törvényszék azt is bírálta, hogy Oroszország nem követte nyomon a nemzetközi jog által tiltott vegyi fegyverként azonosított anyag használatát. 

Az ítélet értelmében Oroszországnak 40 ezer euró (14,7 millió forint) kártérítést kell fizetnie Navalnijnak. 

Tavaly júniusban az orosz parlament megszavazta az EJEB joghatóságának megszűnését az országban. A strasbourgi testület szerint azonban Oroszország a mérgezés idején még tagja volt a törvényszéknek, ezért az ítéletet kötelessége végrehajtani.