Meglett a többség a brazíliai szavazásokkal kapcsolatos ügyekben végső szót kimondó legfelsőbb választási bíróságban ahhoz, hogy nyolc évre eltiltsák a politikától Jair Bolsonaro volt elnököt, amiért a hatalmával és az állami sajtóval visszaélve még hivatali ideje alatt megalapozatlanul azt állította, hogy nem biztonságos az ország elektronikus választási rendszere.

2022 ELECTIONS, BOLSONARO IN RECIFE
Fotó: Rafael Vieira

Az AFP francia hírügynökség tudósítása szerint a hét bíróból négy megszavazta pénteken, hogy szankcionálják a volt államfőt, kettő voksolt mellette azzal érvelve, hogy joga volt szabadon kifejteni a véleményét, egy pedig még nem döntött. 

Brazil ügyészek szerint egyértelműen Bolsonaro kijelentéseinek következménye, hogy a támogatói január 8-án megrohamozták az elnöki palotát, a kongresszus és a legfelsőbb bíróság épületét, miután az új elnök, Luiz Inácio Lula da Silva letette a hivatali esküt. Lula októberben nyerte meg az elnökválasztást Bolsonaróval szemben. 

A legfelsőbb választási bíróság megvizsgálta a bizonyítékokat, és kedden kezdtek el szavazni egyesével az ítéletről. Mivel a többség megvan, Bolsonaro nem indulhat legközelebbi, 2026-os parlamenti és elnökválasztáson. Legközelebb a 2030-ason mérettetheti meg magát, amikor már 75 éves lesz.

Bolsonaro már bejelentette, hogy fellebbez a döntés ellen. 

A volt elnökre egyébként még több mint egytucatnyi per vár, többek között a január 8-i lázadók felbujtása miatt.