Amy Pope, az ENSZ migrációs ügynökségének leendő vezetője csütörtökön elmondta, hogy beszélt olyan vállalatokkal, mint a Microsoft, hogy megnézze, hogyan tudnának partnerségeket kialakítani a migráció kezelése érdekében – írta a Reuters.

Fotó: AFP

Rekordszámú ember - több mint 100 millió - kényszerül lakóhelye elhagyására világszerte, és a genfi székhelyű Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) igyekszik biztosítani az emberséges és szabályos migrációt, ám gyakran közbe kell avatkozniuk, ehhez pedig segítségre van szükségük.

Enyhíteni kell a nyugati országok menekültügyi rendszereinek terheit, én pedig azt szeretném, ha a magánszektor jelentős szerepet játszana a munkánkban. Nem csak arról van szó, hogy jót tegyünk. Hanem arról, hogy partnerséget építsünk a fenntarthatóság érdekében 

– mondta Pope, a szervezet washingtoni jelöltje, aki múlt hónapban egy feszült hangulatú választáson legyőzte volt portugál főnökét, Antonio Vitorinót.

Pope, aki hivatalosan októberben veszi át a főigazgatói széket, példaként említette a Microsofttal folytatott tárgyalásokat az afrikai projektekről, amelyek a magánszektor migrációs munkába való fokozott befektetését célozzák.

Jelenleg az IOM 2,5 milliárd dolláros teljes költségvetéséből csak mintegy 15 millió dollár származik a magánszektorból. Ám nem csak a pénzre van szükségünk, hanem együttműködésre és szakértelemre 

– mondta a főigazgató.

Szerint a nagyvállalatok nemzetközi projektje alternatívát teremthetnek a gazdasági migránsok számára, akik egyébként a nyugati országok menekültügyi rendszerét akarják kihasználni. A megbízatásának másik prioritása, hogy több "éghajlatilag fenntartható megoldást" találjon a migrációra. Jelenleg nem támogatja, hogy az éghajlatváltozás hatásai elől menekülők menekültstátuszt kapjanak – szerinte ez nem a megfelelő, hosszú távú megoldás.

Pope, aki a Fehér Ház tanácsadójaként dolgozott, és akinek jelölését Biden személyesen támogatta, lesz az IOM 11. vezetője. Kettő kivételével mindannyian amerikaiak voltak.