Gyorsított eljárásban bíróság elé állították azt az olasz férfit, aki a vád szerint a labdarúgó-Európa-liga budapesti döntőjének másnapján rátámadt a meccs játékvezetőjére, Anthony Taylorra a ferihegyi repülőtéren. A Világgazdaság is beszámolt arról, hogy focidrukkerek lökdösték és inzultálták a bírót, aki családjával együtt próbál átvágni a tömegen. Végül a rendőrök tartották távol a szurkolókat a játékvezetőtől. 

Sevilla FC v AS Roma - UEFA Europa League Final 2022/23SOCCER-EUROPA-SEV-ROM/REPORT
Anthony Taylor in action during UEFA Europa League Final 2023: Sevilla vs Roma, disputed on Puskas Arena, Budapest, 31 May 2023 (Photo by Flaviu Buboi/NurPhoto) (Photo by Flaviu Buboi / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

A Fővárosi Törvényszék beszámolója szerint az egyik elkövető a beismerő nyilatkozatát elfogadta, ezért a perbeszédeket és a vádlott utolsó szó jogán tett nyilatkozatát követően ítéletet hirdetett: 

az ügyészi indítvánnyal egyezően garázdaság vétségében mondta ki bűnösnek a férfit, ezért őt 500 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. 

A bíróság felidézi, hogy

heves szóváltás alakult ki a reptéren, amelynek során a vádlott vizet locsolt ki, egy ismeretlen ember irányába pedig rúgó mozdulatot tett, majd elhajított egy széket. Az eldobott széket egy rendőr – hogy senki ne sérüljön meg – a levegőből leütötte. 

 

A büntetés kiszabása során enyhítő körülményként értékelte a bíróság a terhelt együttműködését a hatóságokkal, 

a vád szerinti beismerést, súlyos betegségét, valamint azt, hogy egy kiskorú gyermekről gondoskodik. A fellebbezésre jogosultak az ítéletet tudomásul vették, így az a kihirdetés napján jogerőre emelkedett.  

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a finálé napján 14 szurkolót fogtak el, illetve állítottak elő. Két lengyel, egy olasz és egy magyar állampolgárt garázdaság, egy németet rendbontás, nyolc lengyelt kábítószer birtoklásának gyanúja, egy további lengyelt pedig pirotechnikai eszközökkel kapcsolatos szabálysértés miatt. 

Több helyen is verekedés tört ki Budapesten az Európa-liga döntője előtt

Külföldi szurkolókat bántalmaztak az Európa-liga döntője előtt. A rendőrségnek kellett közbeavatkoznia.