Három hónapos szünet után újra kitört a Hawaii szigetén található Kilauea, a világ egyik legaktívabb vulkánja – jelentették be az amerikai földtani intézet (USGS) hawaii vulkánfigyelő szolgálatának kutatói.

Fotó: AFP

A Nagy Sziget Nemzeti Parkban található tűzhányó csúcsán lévő webkamerák felvételein izzást észleltek csütörtökön, ami arra utal, hogy elkezdett működni. A kitörés előtt az intézet arról számolt be, hogy a kutatók fokozódó földmozgásokat és a talaj deformációjának elváltozásait észlelték kedd este.

Jelenleg nem látjuk aktivitás jeleit a hasadékövezetben. Nincs okunk arra számítani, hogy olyan kitörés kezdődjön, amely a szigeten élő lakosságot lávafolyammal veszélyeztetné

 – mondta Mike Zoeller, a Hawaii Vulkánmegfigyelő Intézet geológusa.

A tűzhányó kráterét beborító lávató 371 hektáros. A világ egyik legaktívabb vulkánja decemberben két héten át egy időben működött a szomszédos Mauna Loával, ami sok turistát vonzott a Hawaii Vulkánok Nemzeti Parkba.  A Kilauea a Hawaii-szigetcsoport legnagyobb szigetén található, a világ aktív vulkánjai között a legtöbb kitörés fűződik hozzá.

Rövid szünet után Kilauea januárban ismét kitört. Ez 61 napig tartott, ami márciusban ért véget. A Kilauea vulkán 2018-as kitörése során 700 lakóingatlant semmisített meg.