A Föld több különböző pontján is tombolnak a természeti erők, Nepálban a heves esők, Brazíliában trópusi vihar követelt emberéleteket, Vanuatut pedig földrengés rázta meg vasárnap.

SAO PAULO - THUNDER
Lightning and thunder are seen in the city of Săo Paulo at dawn this Friday (11) (Photo: Fabricio Bomjardim / Brazil Photo Press) (Photo by Fabricio Bomjardim / Brazil Photo Press / Brazil Photo Press via AFP)
Fotó: Fabricio Bomjardim / AFP

Egy halálos áldozata is van a heves esők okozta áradásnak Nepálban, 17 ember pedig eltűnt a kelet-nepáli Szankuvaszabna megyében – közölte vasárnap a helyi rendőrség. További három ember megsérült, amikor a Heva Kola folyó az esőzések miatt kiáradt szombat este – mondta Birendra Godar, a megyei rendőrség munkatársa. 

Az áldozatok közül 18-an dolgoztak az épülő Heva Kola-vízierőművön, amelyet elöntött az ár, és valószínűleg súlyos károkat szenvedett. 

A víz elsodort házakat, két közúti hidat és állatokat is – mondta el a rendőrség képviselője, aki kitért arra is, hogy az áradás vasárnap reggelig folytatódott, nehezítve a mentést. A monszunidőszak június közepén kezdődik Nepálban, az árvizek és a földcsuszamlások halálos áldozatokkal és vagyoni károkkal járnak a hegyvidéki országban.

Brazília legdélibb államában, Rio Grande do Sulban legalább 11 ember meghalt azután, hogy a térségre rendkívül heves trópusi ciklon csapott le – közölték az állam hatóságai.

A The Guardian című brit napilap vasárnap idézte Rio Grande do Sul kormányzatát, amely szerint a vihar pénteken özönvízszerű esőzéseket okozott, és városrészeket árasztott el, a hatóságok helikopterrel folytattak keresést húsz eltűnt személy után. A ciklon a nyolcezer lakosú Caraá várost érintette a legsúlyosabban. Eduardo Leite, Rio Grande do Sul kormányzója, aki ellátogatott a területre, azt mondta, 

A caraái helyzet mélységesen aggasztó. Nagyon fontos, hogy szervezett módon, gyorsan fel tudjuk térképezni a fő érintett területeket, és azonosítani tudjuk a támogatásra szorulókat.

 

A hatóságok tájékoztatása szerint a keleti partvidék egyik településén, Maquinében 300 milliméter eső esett. A legsúlyosabban érintett területek lakói közül sokan a városok szabadtéri sportlétesítményeiben kerestek menedéket. A hatóságok több területen földcsuszamlás veszélyére figyelmeztettek. A kormányzó elmondta, hogy a hatóságok az elmúlt két napban 2400 mentést hajtottak végre. Kijelentette: 

Célunk ebben az első pillanatban az emberi életek védelme és mentése. Kimentjük a bajba jutott embereket, felkutatjuk az eltűnteket, és minden támogatást megadunk a családoknak.

Vasárnap reggel a Richter-skála szerinti 5,4-es erejű földrengés rázta meg Vanuatu térségét az Európai Mediterrán Szeizmológiai Központ jelentése szerint. Arról egyelőre nem érkeztek hírek, hogy a Csendes-óceán délnyugati részén fekvő szigetet érő természeti csapás követelt-e emberéletet.

Brutális viharok és áradások pusztítottak Dél-Afrikában és Floridában is. India két legnépesebb tagállamában, az északi Uttar Pradesben és a keleti Bihárban ugyanakkor az elmúlt napokban legkevesebb 96 ember halt meg a hőhullám miatt. A bihári Patnában vasárnap 44,7 fok volt a csúcshőmérséklet.