Európai és nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki K. B. ellen a Budapest Környéki Törvényszék – ezt szerdán közölte a bíróság a saját honlapján. A K.B. Kovács Béla nevét takarja, aki korábban a Jobbik egyik vezető politikusa, európai parlamenti képviselője volt.

Kovács Béla, a Jobbik volt európai képviselője. Fotó: AFP

 

Mi történt eddig Kovács Bélával?

A Budapest Környéki Törvényszék emlékeztetett: 2020. szeptember 24-én hirdettek elsőfokú ítéletet annak a négy vádlottnak az ügyében, akiket az EU intézményei elleni kémkedéssel és más bűncselekményekkel vádolt meg az ügyészség. A törvényszék akkor Kovács Béla elsőrendű vádlottat bűnösnek mondta ki 

társtettesként, folytatólagosan elkövetett költségvetési csalás és hamis magánokirat kétrendbeli felhasználása miatt,

ezért másfél év felfüggesztett szabadságvesztésre és 600 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. A fellebbezések folytán másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla azonban megváltoztatta a törvényszék ítéletét, és Kovács Bélát immár bűnösnek mondta ki az intézményei elleni kémkedés előkészületében is. A 2022. szeptember 27-én jogerőre emelkedett ítéletet a Kúria mint harmadfokú bíróság tovább súlyosbította, és öt év fegyházat, illetve tíz év közügyektől eltiltást szabott ki.

Hová tűnt Kovács Béla?

A Budapest Környéki Törvényszék büntetés-végrejhajtási bírája már 2022. november 22-én magyarországi elfogatóparancsot bocsátott ki, mivel Kovács Béla határidőn belül nem kezdte meg jogerős büntetésének letöltését, és a rendőri elővezetése sem járt eredménnyel.

A rendelkezésre álló adatok szerint az elítélt feltehetően külföldön tartózkodik,

ezért a Budapest Környéki Törvényszék európai, illetve nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki az elítélt büntetésének végrehajtása érdekében. Mindezt az EU tagállamaival folytatott bűnügyi együttműködésről szóló és a nemzetközi bűnügyi jogsegélyről szóló törvények alapján a bűncselekmény tárgyi súlya miatt hozta meg. 

Mi történik, ha Kovács Béla előkerül?

Ha az elítéltet az EU-ban fogják el, az igazságügyi miniszter az európai elfogatóparancsot megküldi a végrehajtó tagállamnak. Más államban történő elfogás esetén a kiadatási kérelem előterjesztéséről a miniszter dönt, és erről a nemzetközi elfogatóparancsot kibocsátó bíróságot értesíti.