Nem egészen 3,7 millió gyerek született tavaly az Egyesült Államokban a járványügyi hatóság (Centers for Disease Control and Prevention – CD) csütörtökön nyilvánosságra hozott előzetes adatai szerint. Folyamatosan nő azoknak a nőknek a száma, akik 35 évnél idősebb korban szülnek, de ez nem ellensúlyozza a rekordalacsony szülési rátát a tinédzserek és a húszas éveik elején járók körében.

Mother,Holding,Her,Newborn,Baby,Child,After,Labor,In,A
Mother holding her newborn baby child after labor in a hospital. Mother giving birth to a baby boy. Parent and infant first moments of bonding.
A fehér anyák szülik a babák felét az Egyesült Államokban.
Fotó: Natalia Deriabina / Shutterstock

Az adat nem teljes körű, a születési anyakönyvi kivonatok 99 százalékának feldolgozásával született, és azt jelenti, hogy háromezer gyerekkel kevesebb született tavaly, mint egy évvel korábban. 

A születések száma több mint egy évtizede folyamatosan csökken az Egyesült Államokban, a koronavírus-járvány elején, 2020-ban pedig hirtelen 4 százalékkal esett vissza az előző évihez képest.

2021-ben némi javulás, 1 százalékos növekedés következett – emlékeztetett az AP hírügynökség. Ezt szakértők azzal magyarázzák, hogy a járvány elején a párok egy része elhalasztotta a gyermekvállalást a bizonytalanságok miatt. A legtöbb nő változatlanul a harmincas évei elején szül, őket a húszas éveik végén járók követik. 

A latin-amerikai származásúak körében 6 százalékkal nőtt a születések száma tavaly, meghaladta a teljes születésszám 25 százalékát.
A fehér anyák szülte babák teszik ki még mindig az összes újszülött felét, bár ebben a körben 3 százalékkal csökkent a születésszám. Az afroamerikaiaknál a visszaesés 1 százalékos, és az összes szülés 14 százalékát teszi ki.

72094360
Sonia Bosque (L) holds her newborn baby girl Genesis in her arms as her two-year old son Christian touches his new sibling and husband Hugo (C, back) looks on, hours after the baby was born at the Mercy hospital at 08:34 am (1234 GMT) in Miami, Florida 17 October 2006.  The US Census Bureau reported that the nation’s population reached the historic milestone of 300 million, almost 39 years after the 200 million mark was reached 20 November 1967. The estimate is based on the expectation that the United States will register one birth every seven seconds and one death every 13 seconds, while net international migration is expected to add one person every 31 seconds. The result is an increase in the total population of one person every 11 seconds. The US has the third largest population behind China and India. EDS NOTE: Correcting name of hospital.    AFP PHOTO/Roberto SCHMIDT (Photo by ROBERTO SCHMIDT / AFP)
A latin-amerikai származású anyák körében nő leginkább a születésszám.
Fotó: Roberto Schmidt / AFP

Tovább nőtt a császármetszéses szülések száma, tavaly már az összes születés 32,2 százalékát érintette – ez a legmagasabb arány 2014 óta.

A hírügynökség ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy egyes szakértők szerint az Egyesült Államokban gyakrabban alkalmazzák a császármetszést, mint az orvosilag igazolt lenne.
Az Egyesült Államok korábban azon kevés fejlett ipari ország közé tartozott, ahol elég gyerek született a népesség fenntartására: mintegy 2,1 gyerek jutott minden nőre. Az érték azonban csökken, a legalacsonyabb, 1,6-es arányt 2020-ban mérték, 2021-ben és 2022-ben az arány 1,7 volt.
A tavalyi adatok átfogóbb értékelése az év második felében várható, azokból már pontosabb képet kapnak a szakértők arról, hogyan alakultak a születések a szövetségi államokban és a különböző etnikai csoportokban – hangsúlyozta az előzetes statisztika ismertetésekor Brady Hamilton, a kutatás vezető szerzője.
A részletes elemzésből derülhet ki az is, volt-e hatása a születések számára a legfelsőbb bíróság tavaly júniusi döntésének, amelynek nyomán a szövetségi államok egy része betiltotta vagy szigorította az abortuszt. Szakértők becslése szerint ugyanis a terhességek majdnem fele nem tervezett, az abortuszhoz való hozzáférés korlátozása így hatással lehetett a születések számára.

Los Angeles March for Reproductive Rights
Kathleen Schwartz takes part in a march for abortion rights from Pershing Square to City Hall in Los Angeles, April 15, 2023. The US Supreme Court on April 14 temporarily preserved access to mifepristone, a widely used abortion pill, in an 11th-hour ruling preventing lower court restrictions on the drug from coming into force. (Photo by Apu GOMES / AFP)
A részleges adatokból majd az is kiderülhet, milyen hatással járt a legfelsőbb bíróság abortuszdöntése.
Fotó: Apu Gomes / AFP

Ushma Upadhyay, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem reproduktív egészségügyi kutatója szerint lehetséges, hogy az abortuszkorlátozások 2023-ban magasabb születési arányszámokhoz vezetnek majd, méghozzá inkább a fiatalabb, mint az idősebb nők körében. De a többi tendenciát figyelembe véve még az esetleges emelkedés sem hozza okvetlenül vissza az országot a járvány előtti születési szintre – tette hozzá. 

Nem tudom, hogy valaha is visszatérünk-e oda

– fogalmazott. A legfelsőbb bíróság abortuszdöntése egyébként hosszabb távú következményekkel is járhat, súlyos ellátási problémákat és a jövőben orvoshiányt okozhat azokban a szövetségi államokban, ahol ennek hatására teljesen betiltották a művi terhességmegszakítást. A statisztikák szerint ezekben az államokban 10,5 százalékkal visszaesett a szülész-nőgyógyász rezidensnek jelentkezők száma.