Súlyos ellátási problémákhoz és hosszabb távon orvoshiányhoz vezethet az amerikai legfelsőbb bíróság abortuszdöntése több szövetségi államban, ahol ennek hatására teljesen betiltották a művi terhességmegszakítást. A statisztikák szerint ezekben az államokban 10,5 százalékkal visszaesett a szülész-nőgyógyász rezidensnek jelentkezők száma – kétszer annyival, mint azokon a helyeken, ahol nem szigorítottak.

Abortion clinic in Albuquerque, New Mexico
ALBUQUERQUE, NM - JUNE 23, 2022: A family physician and her resident perform an ultrasound  on a 25-year-old woman the day before the Supreme Court overturned Roe v. Wade at the Center for Reproductive Health clinic on June 23, 2022 in Albuquerque, New Mexico. The woman later had a medication abortion. New Mexico  will see an influx of patients from neighboring states which have banned abortion. The doctor does not want to be identified for security reasons.(Gina Ferazzi / Los Angeles Times via Getty Images)
A szülész-nőgyógyászok többsége nő, aki nemcsak nyújtani, hanem kapni is szeretne megfelelő ellátást szükség esetén.
Fotó: Gina Ferazzi / Getty Images

Az ABC News összeállítása szerint 15 szövetségi államban szűnt meg szinte minden abortuszvégzés a terhességmegszakításhoz való jog szövetségi védelmét megszüntető legfelsőbb bírósági állásfoglalás után. Az oregoni orvosi egyetem komplex családtervezésre – így fogamzásgátló és abortuszellátást is nyújtó – orvosokat képző Ryan-programja ezekben az államokban jelenleg 56 helyen több mint 1100 rezidenst foglalkoztat, akik közül jó néhányan szeretnének munkahelyet váltani, és liberálisabb államba költözni.

Közülük nagyon sokan láttak el olyan pácienst, aki szükségtelenül lett beteg, kényszerült császármetszésre vagy lett meddő olyan terhességi komplikációk miatt, amelyeket meg lehetett volna oldani biztonságos és időben elvégzett abortusszal, de ehelyett meg kellett várni a beavatkozással, amíg életveszélyes állapotba kerültek

– magyarázta a döntésüket Alyssa Colvill, a program igazgatója.

Az abortusz is megosztja a közvéleményt. Fotó: Andrea Renault

Nem meglepő ezek alapján, hogy két érintett államban, Ohióban és Indianában a jövendő rezidensek elsősorban az abortuszellátás-képzés és az állami törvények iránt érdeklődtek, ellentétben a korábbiakkal, amikor elsősorban az volt fontos a számukra, milyen szintű oktatásban részesülnek, és közel lehetnek-e a családjukhoz. „Most az orvostanhallgatók és a rezidensek kizárólag az abortusszal kapcsolatos törvényeket veszik figyelembe” – nyilatkozta a portálnak Katio McHugh, aki a két államban vezeti a programot.

Hasonlóról számolt be a Duke Egyetem észak-karolinai rezidensprogramjának igazgatója is, aki szerint soha ilyen sokat nem beszéltek a politikai helyzetről a jelentkezők a felvételi beszélgetéseken. Beverly Gray szerint azonban a probléma hamarosan túlmutathat a rezidenseken.

„Vannak kollégáim, akik teljes körű ellátásra képeztek rezidenseket Tennessee-ben, de elköltöztek. A rezidensek most nem kapják meg a szükséges képzést, ami lavinaeffektust indíthat el, mert egyre kevesebb olyan szakember marad, aki rendelkezik a szükséges tudással és tapasztalattal ahhoz, hogy gondoskodjon a terhességük második-harmadik trimeszterében járó nőkről. Márpedig vannak olyan vészhelyzetek, amikor szükség van erre a tudásra ahhoz, hogy életet mentsünk” – mutatott a veszélyekre. 

Los Angeles March for Reproductive Rights US Vice President Kamala Harris speaks during a march for abortion rights in front of City Hall in Los Angeles, April 15, 2023. - The US Supreme Court on April 14 temporarily preserved access to mifepristone, a widely used abortion pill, in an 11th-hour ruling preventing lower court restrictions on the drug from coming into force. (Photo by Apu GOMES / AFP)
Kamala Harris alelnök kiáll a nők jogaiért.
Fotó: Apu Gomes

Bár a jelentkezők számának csökkenése ellenére egyelőre még sikerült betölteni minden rezidensi pozíciót, szakértők szerint van ok az aggodalomra. Máris nyílik a szakadék az ország különböző részei között, egy friss jelentés szerint 

az Egyesült Államok megyéinek több mint egyharmadában korlátozott vagy egyáltalán semmilyen terhességi és szülészeti ellátás sincs

– többnyire azokon a helyeken, ahol az abortuszt is szigorították.

Ráadásul a tapasztalatok szerint az orvosok többsége abban a térségben marad, ahol tanult, így hosszú távon többszintű egészségügyi ellátórendszer jöhet létre, ha a nőgyógyász rezidensek a liberálisabb államokat választják. Amire annál is nagyobb az esély, mivel a szülész-nőgyógyászok többsége nő az Egyesült Államokban, így személyes okokból is fontos lehet a számukra, hogy olyan helyen éljenek és dolgozzanak, ahol nemcsak ők nyújthatnak megfelelő orvosi ellátást másoknak, de szükség esetén maguk is megkapják azt.