Nagy-Britannia adja át a Falkland-szigeteket – spanyolul Malvin-szigeteket – Argentínának, a nyugati országok pedig hagyjanak fel a gyarmatosító gondolkodással – követelte Keng Suang, Kína ENSZ-képviselője, az Egyesült Nemzetek Szervezete gyarmatosítással foglalkozó különbizottságának e heti ülésén.

Rockhopper penguin (Eudyptes chrysocome), subspecies southern rockhopper penguin (Eudyptes chrysocome chrysocome).Rookery. South America, Falkland Islands, JanuaryRockhopper penguin (Eudyptes chrysocome), subspecies southern rockhopper penguin (Eudyptes chrysocome chrysocome).Rookery. South America, Falkland Islands, January (Photo by Martin Zwick / Biosphoto / Biosphoto via AFP)
Fotó: Martin Zwick / AFP

A tanácskozás végén a Daily Mail szerint egy olyan állásfoglalást fogadtak el, amelyben felszólították az Egyesült Királyságot és Argentínát, hogy folytassák az év elején megszakadt tárgyalásokat a Falkland-szigetekről.

Az ügy előzménye, hogy márciusban Argentína a nemzetközi jog figyelmen kívül hagyásával vádolta meg Nagy-Britanniát, és felbontotta a két ország közötti együttműködési megállapodást, új tárgyalásokat követelve a dél-atlanti szigetcsoport szuverenitásáról.

Válaszul James Cleverly brit külügyminiszter leszögezte:

A Falkland-szigetek az Egyesült Királyság területe.

A dél-amerikai ország azt állítja, hogy 1816-ban megszerezte a szigeteket Spanyolországtól, és Nagy-Britannia 1833-ban jogtalanul vette el őket tőle.

Ezért 1982-ben megszállta a brit gyarmatot, ám az Egyesült Királyság tengeri flottája visszafoglalta egy két hónapos háborúban, amely 649 argentin és 255 brit katona életét követelte, és amelyben hét brit hadihajó is megsemmisült. 

Argentína azonban még mindig igényt tart az általa Malvin-szigeteknek hívott területre, míg Nagy-Britannia szerint a Falkland-szigetek a védelme alatt álló, önrendelkező terület, ahol a 2013-as népszavazáson 99,8 százalékos arányban szavaztak a status quo fenntartására.

Visszatérve az ENSZ-bizottság ülésére Suang kijelentette, hogy Kína határozottan támogatja Argentína igényét, és felszólította az Egyesült Királyságot, hogy adja át a szigeteket.

Felszólítjuk továbbá az Egyesült Királyságot, hogy kerülje az olyan intézkedéseket, amelyek súlyosbíthatják a feszültséget és a konfrontációt, válaszoljon Argentína kérésére, folytassa a párbeszédet és a tárgyalásokat

– tette hozzá.
A beszédében ismételten azzal vádolta az Egyesült Államokat és a nyugati országokat, hogy megpróbálják fenntartani korábbi dominanciájukat.

Kína amúgy nem először szállt síkra Argentína területi igénye mellett, és ítélte el a szerinte még mindig fenyegető gyarmatosító törekvéseket. 

A Daily Mail által megkérdezett szakértők szerint ezzel is a nyugati hegemónia megkérdőjelezése a célja.

Tavaly februárban Hszi Csin-Ping kínai elnök és argentin kollégája, Alberto Fernandez közös nyilatkozatot adott ki, amelyben Kína támogatta Argentína követelését a Malvin-szigetek feletti szuverenitás teljes körű gyakorlására. 

Viszonzásként Argentína is megerősítette az egy Kína elvéhez való ragaszkodását, utalva Kína Tajvan megszerzésére irányuló igényére.