Az Európai Bizottság több gyógyszeripari vállalattal, köztük a Pfizerrel is megegyezett, hogy egy jövőbeli globális egészségügyi vészhelyzet esetére évi 325 millió vakcina előállítására alkalmas szabad kapacitást tartalékoljanak – írta a Reuters

GGD Healthcare Workers Prepare The Pfizer COVID-19 Vaccine
Close up at the vial with the inscription Comirnaty, mRNA etc, the needle and syringe while a female GGD healthcare worker prepares the Pfizer - BioNTech Covid-19 vaccines drawing them from the vial glass bottle to the syringes in the special area at the mega vaccination center in Eindhoven. The jabs are administered as a booster shot. The third-dose booster is available for all in the Netherlands in addition to the lockdown as the nation battles outbreaks of the new omicron variant coronavirus mutation of the pandemic. Eindhoven, The Netherlands on January 7, 2022 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Nicolas Economou / AFP

A megállapodás az mRNS-, vektor- és fehérjealapú oltásokra vonatkozik, és nem érinti az EU és más vakcinagyártók között már meglévő, koronavírus-vakcinákra vonatkozó szerződéseket.

Ennek célja, hogy a kormányokat és a vállalatokat ne érje meglepetésként a következő világjárvány, az annak kezelésére szolgáló eszközök és gyógyszerek pedig rövid időn belül rendelkezésre álljanak a lakosság számára.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sürgeti a kormányokat és a gyártókat is, hogy a jelenleg tárgyalás alatt álló globális járványügyi megállapodás értelmében építsenek ki egy stabil infrastruktúrát, amellyel elkerülhető lett volna a koronavírus-járvány idején bekövetkezett „katasztrofális kudarc”.

A jelenlegi tervezet alapján a tesztek, vakcinák és egyéb kezelések legfeljebb 20 százalékát a globális ügynökségeknek kell fenntartania, hogy azokat időben szét lehessen osztani a szegényebb országokban is. Ehhez a mennyiséghez azonban tartós, nagy méretű gyártási kapacitásra van szükség, az uniós megegyezés pedig ennek a részét képezné.

Halálesetek Covid-oltás miatt: 50-60 millió forintnak megfelelő kártérítéseket is kifizettek

Évekig elhúzódhat, amíg a koronavírus elleni oltásokkal összefüggésbe hozott rendkívül ritka halálesetek után megindulnak a kártérítések. Az örökösök – forintban – 50-60 milliós összeget kaptak.