Közélet

Éves Covid-oltáson dolgozik a Pfizer és a Moderna – mint az influenza

A két gyógyszergyártó közölte, hogy a munkájuk még nem ért véget a koronavírus elleni küzdelemben. Szerintük az oltások következő lépcsőfoka az kell legyen, hogy az influenzához hasonló ismétlődé kezeléssé váljanak.

A Pfizer és a Moderna szerint a koronavírus elleni oltásokat a közösség védelme érdekében az influenza elleni kezeléshez hasonlóan ismétlődő jellegűvé kellene tenni. Szerintük csak így lehetne biztonságosabbá tenni a Covid-vírussal az együttélést a jövőben.

Doctor,Vaccinating,The,Earth,Because,Of,Coronavirus,With,Blue,Medical
Doctor vaccinating the earth because of coronavirus with blue medical gloves
pfizer, moderna, covid, oltas, ismétlő,
Fotó: Shutterstock

Ehhez egy új verziót kell fejleszteni a vakcinákból, ami hosszabban tartó immunitást biztosít a betegséggel szemben. Ezzel együtt a két gyártó olyan oltóanyagot hozna létre, ami más légúti betegségek elleni is védelmet nyújtana – írta meg a CNBC.

Miközben a két gyógyszercég a Covid elleni védekezés folytatását az országok sorban oldják fel a közegészségügyi vészhelyzeteket. 

Ez azzal jár, hogy a Covid-oltóanyagok eladása visszaesett.

A vállalatok a vakcinákat nagyjából 110–130 dolláros áron értékesítették a nemzeteknek, azonban amikor az oltás ingyenessé vált szinte minden országban, a beszerzések lassulni kezdtek. A vészhelyzetek feloldásával pedig a vásárlások teljes leállása következhet.

Eltűnt az eredeti Covid–19-törzs, a WHO új ajánlást adott ki a vakcinákra

A legújabb oltóanyagoknak már célzottan az XBB-variánsok ellen kell fellépniük az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint.

Annak érdekében, hogy a cégek ne veszítsék el azokat a befektetéseket, amik a vakcinák kifejlesztésével és a gyártással jártak, most azt akarják elérni, hogy 

a Covid elleni oltások éves szinten legyenek ismételhetők. 

Minden évben ősszel szeretnének egy emlékeztető oltást beadni az embereknek, hogy ezzel megakadályozzák a koronavírus ismételt elterjedését.

A Pfizer és a Moderna biztosított róla mindenkit, hogy a RNS technológiának hála képesek gyorsan változtatni az oltások összetételét, hogy reagálhassanak az újonnan felbukkanó variánsokra.

A két cég azon dolgozik, hogy az oltóanyagaikat egyesítve hozzanak létre egy minden eddiginél hatásosabb oltást, ami hosszú távon képes hatékony védelmet nyújtani a vírus ellen.

 

 

vakcina koronavírus covid
Kapcsolódó cikkek