Mozgósítási gyakorlatot rendez a román védelmi minisztérium (MAPN) jövő héten az ország magyar többségű térségében, Hargita és Kovászna megyében, hogy felmérje a lakosság, a terület és a gazdaság védelmi készültségét. A MAPN szerint rutingyakorlatról van szó, amelyhez hasonlót 2015-ben is rendeztek már Hargita és Kovászna megyében, idén pedig Temes és Krassó-Szörény megyében.

ANAKONDA-23 Exercise Enters Active Phase in Nowa Deba
NOWA DEBA, POLAND - May 6, 2023: Romanian soldiers gather at the end of the 1st day of the Anaconda-23 training session using at Nowa Deba training ground, on May 6, 2023, in Nowa Deba, Poland. The Anakonda-23 exercise kicks off in Nowa Deba, marking the pinnacle of the Polish Army's training calendar this year. From F-16 aircraft to W-3 SOKOL helicopters, GROM missile systems, RAK self-propelled mortars, KRAB howitzers, SPIKE anti-tank guided missiles, and LANGUSTA launchers, soldiers from various units in the Polish Army, along with counterparts from the United States, Romania, and Slovenia, will come together to train and collaborate towards achieving military excellence. Artur Widak / Anadolu Agency (Photo by Artur Widak / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

A Mobex HR-CV-23 elnevezésű, június 12–16. között tartandó gyakorlat keretében tartalékosokat hívnak be a belügyminisztérium közreműködésével. A MAPN szerint ezáltal békeidőben akarják ellenőrizni, miként tudják feltölteni a védelmi és nemzetbiztonsági struktúrák ember- és eszközállományát, valamint megteremteni az aktív katonai állomány és a tartalékosok közötti műveleti kohéziót, másfelől fel akarják frissíteni a tartalékosok katonai kiképzését.

A román védelmi minisztérium felhívta a figyelmet, hogy a behívóparancs átvételének megtagadása vagy a tartalékosok távolmaradása a mozgósítási gyakorlatoktól szabálysértésnek minősül, amelyet pénzbírsággal büntetnek. A tartalékosok kötelesek részt venni a katonai kiképzési és mozgósítási gyakorlatokon, munkaadóik számára pedig előírják a hatályos jogszabályok, hogy a katonaság által kiállított igazolás alapján legfeljebb ötnapos fizetett pótszabadságot kell adniuk a mozgósított alkalmazottaknak.

A tartalékosok mozgósítási gyakorlatainak megszervezése a hadsereg és a nemzetbiztonsági szervezetek fontos feladata, ezeket a legfelsőbb védelmi tanács (CSAT) jóváhagyása alapján évente mintegy tíz megyében szervezik meg. Az országnak 41 megyéje van, a főváros különálló közigazgatási egységet képez. Romániában a parlament által 2005-ben elfogadott törvény békeidőben felfüggesztette a kötelező sorkatonai szolgálatot, a hadseregben kizárólag önként jelentkező hivatásos katonák szolgálnak. A sorkatonai szolgálat csak akkor válik ismét kötelezővé, ha kihirdetik a hadiállapotot, az ostromállapotot vagy az általános mozgósítást.