Svédországból üzenik: 251 ezer magyar életét menthették volna meg, de az EU nem hagyta

Az Európai Unióban csaknem hárommillió ember maradhatott volna életben 2000 és 2019 között, ha mások is követik a svédek füstmentes, ártalomcsökkentő stratégiáját – derül ki egy neves szakértők által közzétett tanulmányból. Svédországban az uniós átlaghoz képest 40 százalékkal alacsonyabb a halálozási arány a dohányzással összefüggő betegségekben.

Woman,Holding,Sweden,Flag,From,The,Open,Car,Window,Driving
Fotó: Shutterstock

A dokumentum alapján csak Magyarországon 251 ezren éltek volna tovább, legalábbis akkor, ha az intézkedések hatására itthon is ugyanúgy alakulnak a mutatók, mint a skandináv országban.

Nyitási akció: ennyit kell fizetniük a 75 év felettieknek Magyarország egyik első, prémiumszolgáltatásokat nyújtó nyugdíjas-apartmanházában

Megnyílt a Rege Residence Szépkorúak Otthona a II. kerületben, az egykori Hotel Rege épületében, ahol az újjászületett terek új funkciókkal gazdagodtak. A kávézó mellett étterem, klub- és kártyaszoba, könyvtár, impozáns kert, grillterasz, tánc-, előadó- és moziterem várja a luxust kedvelő vagy ahhoz szokott szépkorúakat. A napidíj – életkortól függetlenül – 40 ezer forint.

A magyar légierő ékköve veszett oda Horvátországban – Minden, amit az Airbus H145-ről tudni kell

A lezuhant helikopter a magyar honvédség milliárdos csúcstechnikája, és alig néhány éves lehetett. A pontos összeg nem ismert, ugyanakkor Benkő Tibor korábbi honvédelmi miniszter még 2018-ban, amikor bejelentették a beszerzést, úgy nyilatkozott, hogy összesen 100 milliárd forintot fizet majd Magyarország. Ebben benne van a kiképzés és a speciális felszerelések ára is. 

Mindenesetre az becsülhető, hogy egy Airbus H145 mintegy 4-5 milliárd forintba kerülhetett.

 

Újdörögd, 2022. szeptember 1.
Airbus H145 M típusú helikopter a Magyar Honvédség (MH) harc- és reagálóképességének növelése kapcsán elrendelt különleges műveleti gyakorlaton az MH Bakony Harckiképző Központ – "romváros" területén Újdörögdön 2022. szeptember 1-jén.
MTI/Vasvári Tamás
Fotó: Vasvári Tamás / MTI

 

A csecsenek lerohanták a donyecki Marinka városát

Az oroszok június elején számoltak be arról, hogy már a város 70 százalékát ellenőrzésük alá vonták. Az orosz csapatok felszabadították és teljes ellenőrzésük alá vonták Zverinyec helyőrséget Marjinszkoje irányában – közölte Denisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság megbízott vezetője. Mint mondta: Marinkánál a csecsen erők és más egységek fontos állást foglaltak el, és felszabadították Zverinyecet.

Marinka Donyeck külvárosában található, Petrovszkij kerülettől egy kilométerre. Jelentős ukrán állások találhatók ott, és ez az egyik olyan pont, ahonnan rendszeresen lövik Donyecket – írja a RIA Novosztyi orosz hírügnökség.

Hivatalos: jövőre nevet vált a Vodafone

A tőzsdei cég, pontosabban leányvállalata, az Antenna Hungária Zrt. rendelkezik a Vodafone Magyarország 51 százalékos tulajdonrészével, a másik 49 százalék a magyar államé. Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnöke ugyan már korábban is utalt a névváltásra, de most beszélt először nyíltan a társaság pontos átnevezéséről és ennek menetrendjéről.

Márkaváltás lesz. Nem csináltunk ebből titkot, valójában a névből vagy az új márkából sem

– erről is beszélt az Inforádió Aréna című műsorában kedden.