Miközben az Egyesült Államok azon töpreng, hogy újranyitja-e líbiai nagykövetségét, Vlagyimir Putyin orosz elnök új nagykövete arra készül, hogy elfoglalja tisztségét a fővárosban, és a Kreml befolyását kiterjeszti az olajtermelő nemzetre – fogalmaz a Bloomberg

Russian President Vladimir Putin attends a ceremony to launch the Titan-Polymer industrial complex in Pskov region, via a video conference in Staint Petersburg on December 28, 2022. (Photo by Mikhail Klimentyev / SPUTNIK / AFP) / *Editor's note : this image is distributed by Russian state owned agency Sputnik*
Putyin háború mozgósítás
Fotó: Mikhail Klimentyev / AFP

A Jevgenyij Prigozsin által irányított Wagner-csoport a lázadó Khalifa Haftar csapatai mellett harcolt, és a bűnözőkből feltöltött szervezet már hozzáfért a kulcsfontosságú olajlétesítményekhez is. Moszkva döntése, miszerint visszaállítja diplomáciai jelenlétét Tripoliban – az ENSZ által támogatott kormány nyugati székhelyén – az eddigi legegyértelműbb jele annak, hogy Putyin visszalép Khalifa Haftar parancsnok támogatásától. 

Washington több magas rangú tisztviselőt küldött már Líbiába, köztük William Burns, a CIA-vezetőt, aki tárgyalt a rivális keleti és nyugati kormányokkal, majd találkozott a szomszédos Egyiptom tisztségviselőivel, amely Haftart is támogatta. Az Egyesült Államok a becslések szerint kétezer Wagner-zsoldos kiszorítását tűzte ki célul, akik támogatták Haftar sikertelen 2019–2020-as kisérletét Tripoli elfoglalására, és azóta segítettek megerősíteni az olajellátást egy olyan országban, amely Afrika készleteinek a 40 százalékát fedi le.

Az USA a nagykövetségét 2014-ben zárták be, mivel Líbia polgárháborúban sodródott. A keleti Bengázi városában található amerikai konzulátus elleni támadásban 2012-ben megölték Christopher Stevens nagykövetet és három másik amerikait, ami belpolitikai felzúdulást okozott a két ország viszonyában.

Oroszország az Egyesült Államok rovására egyre több szövetségest tud felmutatni  a Közel-Keleten. A hagyományos arab partnerállamok megtagadták, hogy megfeleljenek az Egyesült Államoknak Putyin elszigetelésére tett erőfeszítéseiben, és odáig mentek, hogy helyreállítsák a kapcsolataikat a Kreml-szövetséges szíriai elnökkel, Bassár el-Aszaddal. Szaúd-Arábia tavaly év végén felháborította a Fehér Házat, amikor az OPEC+ – a Rijád és Moszkva vezette olajtermelők kartellje – a kőolajtermelés csökkentésével felemelte a globális üzemanyagárakat.  

Líbiában 2011-ben buktatták meg az évtizedeken át teljhatalommal uralkodó Moammer Kadhafit, a puccs után azonban az ország káoszba süllyedt, és 2014-től gyakorlatilag két részre szakadt.