Közélet

Orosz–ukrán háború 464. nap – friss hírek

Támadások érték az éjszaka Kijevet és orosz célpontokat egyaránt, Japánból venne robbanószert az Egyesült Államok. Kikerülik Oroszországot a legújabb kínai–amerikai repülőjáratok.

Péntekre virradóra ismét drón- és rakétatámadások indultak Kijev és más ukrán városok ellen, miközben orosz tisztviselők is beszámoltak tüzérségi és dróntámadásokról. Az ukrán hadsereg parancsnoka, Valerij Zaluzsnij szerint az ukrán főváros ellen 21 iráni öngyilkos drónnal és 15 cirkálórakétával indult támadás, ám az ukrán légvédelem valamennyi eszközt hatástalanította, mielőtt azok elérték volna a céljukat.

Ugyanakkor a dnyepropetrovszki régió kormányzója, Szerhij Liszak arról számolt be Telegram-oldalán, hogy éjszaka az orosz tüzérség lőtte Nikopol városát, ám elmondása szerint senki nem sérült meg az ágyúzás következtében.

People take shelter in an underground crossing during the Russian attack on the Ukrainian capital of Kyiv, on June 1, 2023. The attack began around 3:00 am local time on June 1, 2023, when cruise and ballistic missiles were fired on the city, killing three people and injuring 12 others, officials said. "In the Desnyanskyi district: three people died, including one child (born in 2012) and 10 people were injured, including one child," the Kyiv City Military Administration wrote on Telegram.
Óvóhely Kijevben. Fotó: AFP

Az oroszországi Brjanszk régió kormányzója, Alekszandr Bogonaz arról írt Telegram-csatornáján, hogy két falut lőttek 

az éjjel az ukránok a határ közelében, épületeket gyújtva fel, de senki nem sérült meg.

Két nagy hatótávolságú drón az ukrán határtól mintegy 270 kilométerre, a szmolenszki régióban igyekezett csapást mérni energetikai és üzemanyag-ellátással kapcsolatos célpontok ellen, ám a terület megbízott kormányzója szerint sem sérülésről, sem tűzről nem érkezett jelentés – írja a The Guardian.

Sajtójelentések szerint az Egyesült Államok Japántól szeretne TNT-t vásárolni a 155 milliméteres tüzérségi lőszerekhez. Ez lehetővé tenné, hogy a szigetországnak ne kelljen feloldania a gyilkos eszközök exportjának tilalmát, amely megakadályozza, hogy Japán közvetlenül adjon el lőszereket.

A friss hírek között az is szerepel, hogy a kínai légitársaságok Egyesült Államokba tartó és onnan érkező járatai elkerülik az orosz légteret a FlightAware repülőkövető és iparági szereplők beszámolói alapján. Ez azonban csak az újonnan engedélyezett járatokra vonatkozik, a korábban engedélyezett útvonalakra nem. 

Az amerikai közlekedési minisztérium a közelmúltban növelte heti 8-ról 12-re az engedélyezett kínai járatok számát. 

Ez megegyezik a Kína által az amerikai légitársaságok számára kiadott engedélyek számával.

 

21:02

Orosz csapás érte Harkiv megyét, áldozatok is vannak

Pénteken az orosz erők 62 légi- és 15 rakétacsapást indítottak, és mintegy húsz támadást intéztek rakéta-sorozatvetőkkel az ukrán csapatok és települések állásai ellen.

21:01

Lukasenka: hiba volt, hogy 2014-ben nem pusztítottuk el Ukrajnát

Fehéroroszország elnöke, Alekszandr Lukasenka immár nem is titkolja, hogy Vlagyimir Putyin szövetségese. Az államfő egy minszki beszédében azt mondta, hogy országa és Oroszország egyetlen hibát követtek el az elmúlt években, mégpedig, hogy 2014-ben nem semmisítették meg Ukrajnát.

19:14

Zelenszkij parancsára felülvizsgálják Ukrajna összes óvóhelyét

Az ukrán elnök a NATO-tagságról, az ellentámadásokról és újabb lehetséges szankciókról is tájékoztatást adott.

18:46

Kulcsfontosságú ukrán légvédelmi eszközöket és egy lőszerraktárat semmisítettek meg az oroszok

A tábornok szerint a péntekre virradóra végrehajtott csapásban minden kijelölt létesítményt eltaláltak.

18:18

Betör a Nyugat: európai szabványú vágányok hatolnak be Ukrajnába Lengyelországból

A vasúti sínpárok egységesítése hatalmas előrelépés lenne többek közt az ukrán gabonaexport tekintetében.

17:06

Ha nem akar több áldozatot, Putyinnal beszéljen – üzenik Orbánnak az ukránok

A reggeli interjúra már délután válaszoltak az ukránok, akik szerint a háborúnak csak a megszállók kivonulása vethet véget.

15:14

Oroszország Ukrajna ellen veti be kiszuperált rakétáit

Pontatlan, de hatalmas pusztítóerejű, közel egytonnás robbanófejű cirkálórakétákról van szó – ez nagyon rossz hír az ukránoknak.

14:49

Svájc nem engedi a fegyvereit Ukrajnába – döntött a törvényhozás

Felmerült a lehetősége a Leopard tankok exportálásának, a svájci törvényhozás azonban nem járult hozzá a semlegesség feladásához.

14:48

Blinken szerint stratégiai kudarc az oroszoknak a háború

Az agresszió gyengíti Oroszország katonai, gazdasági és diplomáciai erejét is – véli az amerikai politikus.

14:00

Saját aknáikon vergődnek át a támadó ukránok, aztán jön az orosz vérszivattyú

Az oroszoknak volt idejük megerősíteni védőállásaikat a hónapok óta készülődő ukrán támadás előtt, ráadásul még mielőtt odajutnának, az ukránoknak a saját maguk telepítette aknamezőkön kell átjutniuk – írta a The Washington Post. Nem irigylendő, az első világháború vériszapját felidéző kilátások.

13:59

Ki akarják éheztetni az oroszok az ukránokat

12:45

Vetnek és aratnak az oroszok a megszállt ukrán megyékben, hatalmas területen

11:28

A háború miatt marad el a kecskeméti repülőnap

10:04

Újabb orosz légitámadást vertek vissza Kijevnél

Kijev Japán Brjanszk
Kapcsolódó cikkek