Óvatosságra intette Kína pénteken azokat az európai országokat, amelyek fogadni készülnek Tajvan külügyminiszterét, Joseph Vut.

A kínai külügyminisztérium szóvivője, Vang Ven-pin felszólított minden európai országot arra, hogy tartózkodjanak a hivatalos kapcsolatoktól a tajvani hatóságokkal, és kerüljék a tajvani függetlenségi erők támogatását. 

Fotó: Sam Yeh / AFP

Vang elmagyarázta, hogy 

mivel csak egy Kína létezik, és Tajvan annak része, Tajvannak nem lehet és nincs is külügyminisztere, a funkció csupán a régió helyi külügyi osztályának vezetői posztja.

A szóvivő megismételte a kérést az európai országokhoz, mely szerint azok értsék meg a tajvani kérdés lényegét, tartsák be a Kínával szembeni kötelezettségvállalásaikat, ne támogassák a Tajvan függetlenségéért küzdő erőket, és ne bonyolítsanak hivatalos kapcsolatokat Tajvannal semmilyen formában.

A szigeten kormányzó, függetlenségpárti Demokratikus Haladó Pártnak (DPP) Vang azt üzente, hogy bármilyen, részükről megnyilvánuló szeparatista cselekmény kudarcra van ítélve. Kína szakadár tartományának tartja a szigetet, amely 1949, a kínai kommunisták polgárháborús győzelme óta saját kormányzattal rendelkezik.