A külföldi beruházók bizalma a jelek szerint minden támadás, érzelmi zsarolás és hisztériakeltés dacára töretlen Magyarország iránt, ami nagyban hozzájárult a fenntartásához a mostani nehézségek közepette is – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken.  

Szijjártó Péter
Fotó: Szijjártó Péter / Facebook

A tárcavezető az osztrák tulajdonú Kronospan-MOFA Hungary Kft. beruházásának bejelentésén arról számolt be, hogy 

a vállalatcsoport a farostlemez gyártásával foglalkozó mohácsi üzemének kapacitását bővíti kétmilliárd forint értékben, amelyhez az állam 286 millió forinttal járul hozzá, így segítve 230 ember munkahelyének megőrzését.  

„Egy gazdasági válság mindig a munkahelyeket támadja, ezért egy kormány legfontosabb feladata egy gazdasági válságban a munkahelyek megvédése. Munkahelyeket megvédeni pedig beruházásokkal és azok támogatásával lehet” – fogalmazott, majd kiemelte: a kormányzati intézkedések sikerességét bizonyítja, hogy tavaly a hazai gazdaság mesterhármast ért el, hiszen megdőlt a beruházások, az és a foglalkoztatottság rekordja is.

Szijjártó Péter közölte, hogy tavaly 6,5 milliárd eurónyi beruházás érkezett hazánkba,

ami hatalmas rekordnak számít, azonban ezt már az idei év első öt hónapjában sikerült megdönteni, miközben az Európai Unióban 15 százalékkal estek vissza átlagosan a zöldmezős beruházások. Kijelentette, hogy mindezt nem lehetett volna elérni, ha a külföldi vállalatok szemében Magyarország kevésbé lenne vonzó beruházási helyszín, mint korábban. 

„Pontosan tudjuk, hogy nagyon sokan próbálták előállítani azt a helyzetet, hogy a külföldi beruházók bizalma megtörjön Magyarországban, és a vállalatok inkább máshova vigyék a beruházásaikat, 

de dacára minden támadásnak, érzelmi zsarolásnak, hisztériakeltésnek, a külföldi beruházók magyar gazdaság iránti bizalma töretlen

– mondta. 

Szijjártó: a kormány új programmal támogatja a magyar cégek külföldön termelt profitjának hazai befektetését

Magyarország az exportteljesítményével a 34. helyen áll a globális rangsorban, miután tavaly 142 milliárd eurót ért el a kivitel értéke.