Új tervet hirdetett az amazóniai illegális erdőirtások felszámolására Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök. Az amazóniai esőerdőknek köszönhetően Brazília fontos szerepet tölt be a Föld éghajlati egyensúlyának fenntartásában, ezért az ottani erdőirtások megakadályozásával hozzájárulhatunk a globális felmelegedés mérsékléséhez is – jelentette ki Lula a brasíliai elnöki palotában egy hétfői rendezvényen.

BRAZIL-POLITICS-WORLD ENVIRONMENT DAY-LULA DA SILVABrazilian President Luiz Inacio Lula da Silva delivers a speech during a ceremony to celebrate World Environment Day at the Planalto Palace in Brasilia on June 5, 2023. (Photo by EVARISTO SA / AFP)
Fotó: AFP

Brazília még az előző elnök, Jair Bolsonaro hivatali ideje alatt, 2021-ben csatlakozott ahhoz a nemzetközi megállapodáshoz, amelynek keretében vállalta, hogy 2030-ra felszámolja az illegális fakivágásokat az Amazonas-medencében. A tervek szerint 2027-ig mintegy hárommillió hektárt nyilvánítanak környezetvédelmi területté. 

A hatóságok számára elérhető adatok, például pénzmozgásokról szóló bizonylatok nyomon követésével és ellenőrzésével, illetve műholdas felvételek használatával derítik majd fel az illegális tevékenységet az esőerdőkben. 

Szorosabb ellenőrzés alá vonják az erdőkezelést, elősegítik a kiirtott erdők újratelepítését, 

illetve gazdasági ösztönzőkkel próbálják elősegíteni a növényzet megőrzését, a fenntartható erdőkezelést és az ökoturizmus fellendítését. A tervek szerint a jövőben nyomon követnék az Amazóniából származó faanyagok, haszonállatok és mezőgazdasági termékek útját.

Az új projekt kiemeltként kezeli a környezetvédelmet négy év közöny és elhanyagolás után – jelentette ki Lula a 2019 és 2022 között hivatalban lévő Bolsonaróra utalva, akinek az elnöki ciklusa idején az erdőirtások éves mértéke 75 százalékkal emelkedett az előző évtizedhez képest.

 

Borítókép forrása: AFP