Közélet

A NATO-vezetőkkel együtt a végítélet-repülőgép is megérkezett Litvániába

A Boeing E-4B AACP egy atomtámadást is képes átvészelni, gyakorlatilag egy repülő erőd.

Egy különleges amerikai repülőgép érkezett Litvániába a Flight Radar adatai szerint. A sorsdöntőnap- vagy végítélet-repülőgép egy atomcsapást is képes átvészelni, és légi parancsnoki állásként képes funkcionálni, ahol az amerikai elnök, a hadügyminiszter és más vezetők sértetlenül megúszhatják az elképzelhetetlent.

Az Egyesült Államok nem csupán a most Litvániába érkezett Boeing E-4B Advanced Airborne Command Post ( AACP ) típusú repülőket tervezte a végítéletre, tavasszal például az kavart nagy vihart, amikor a Boeing E-6B Mercury típusú repülők egyike érkezett Európába.

ETATS-UNIS - AVION E-4B
Fotó: Roger-Viollet via AFP

Az E4 repülő a Boeing 747-200 katonai, átalakított változata, és az amerikai légierő üzemelteti. Némiképp hasonlatos az elnök különgépéhez, ám annál is fejlettebb a kommunikációs rendszere, egyebek között ultramagas frekvenciájú és Milstar felszereléssel is el van látva. Ez utóbbi egy zavarásbiztos műholdas kommunikációs rendszer, a legérzékenyebb katonai alkalmazásokra, és lehetővé teszi a kommunikációt hajók, tengeralattjárók, repülők és más eszközök széles körével – írja a Lyrtas litván portál.

A gép számítógépeit és kábeleit hő és nukleáris hatások ellen védő borítás rejti, de a pilótafülkét analóg vezérléssel látták el, és gépen található munkaállomások között is drótos kapcsolat áll fenn, amelyre nem hatnak az atomrobbanás keltette elektromos hullámok sem. Ablak egyedül a pilótafülkén található, és a gépet repülés közben is újra lehet tölteni.

Összesen 4 E4-B áll szolgálatban, bázisuk a nebraskai Omahában található.

 

különgép Boeing E-4B Advanced Airborne Command Pos atomcsapás
Kapcsolódó cikkek