Közélet

Amerika minden vegyi fegyverét megsemmisítette

Ezt jelentette be Joe Biden amerikai elnök.

Az Egyesült Államok biztonságosan megsemmisítette az utolsó vegyifegyver-állományát is – jelentette be Joe Biden amerikai elnök a Fehér Ház által helyi idő szerint péntek este kiadott elnöki közleményében. „Az Egyesült Államok több mint 30 évig fáradhatatlanul dolgozott azon, hogy megsemmisítse vegyifegyver-állományát” – áll a közleményben. Biden hozzátette: a fegyverek megsemmisítése egy lépéssel közelebb visz bennünket a vegyi fegyverek borzalmaitól mentes világhoz.

Fotó: AFP

Az 1997-es, 193 országot egyesítő vegyifegyver-tilalmi egyezmény szeptember 30-i határidővel kötelezte Washingtont a fegyverek végleges megsemmisítésére. 

Ezzel a lépéssel az Egyesült Államok hivatalosan is csatlakozott azon országokhoz, amelyek elutasítják a vegyi fegyverek alkalmazását a harctéren. 

A hágai központú Vegyifegyver-tilalmi Szervezet pénteken megerősítette az állomány megsemmisítését Kentucky államban. Washington ugyan példát mutatott cselekedetével, a vegyifegyver-tilalmi egyezmény több tagja – mint Oroszország vagy Szíria – továbbra is tárol ilyen fegyvereket. Biden az elnöki közleményben felszólította ezen országokat, hogy tartsák magukat az egyezményben foglaltakhoz.

Elítélte a civilek elleni orosz támadásokat az ENSZ

A szervezet szerint a lehető leghamarabb be kell fejezni a háborút.

A modern hadviselésben először az első világháború alatt vetettek be vegyi fegyvereket, amelyeknek legkevesebb 100 ezer áldozata volt. Noha a háború utáni években született genfi egyezmény megtiltotta az ilyen fegyverek használatát, az országok egészen addig megtartották az állományukat, amíg annak módosításával később kötelezővé nem tették azok megsemmisítését.

 

Washington Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény Fehér Ház Egyesült Államok
Kapcsolódó cikkek