Több tucat, a hatóságok által szélsőségesnek nevezett német állampolgár utazott Ukrajna háborús övezeteibe az ország orosz inváziójának kezdete óta – közölte a német belügyminisztérium a Die Welt című lap kérdéseire reagálva. A német titkosszolgálat több tucat embert tart nyilván, akik Németországból az ukrán háborús övezetbe utaztak. Közülük többen csatlakoztak valamely fegyveres erőhöz. A CDU egyik vezető politikusa azt követeli: bárkit, aki Oroszországért harcol, bíróság elé kell állítani.

Briefing of Liberty of Russia Legion and Russian Volunteer Corps
Az ukránokhoz orosz önkéntesek is csatlakoztak korábban. Fotó: NurPhoto via AFP

A német Belügyminisztérium márciusban még elszigetelt eseteknek nevezte a németek ukrajnai frontra való távozását. Akkor a Reuters hírügynökségnek azt mondták, tíznél jóval kevesebb olyan esetet regisztráltak, amikor szélsőséges németek Ukrajnába utaztak, hogy ott harci műveletekben vegyenek részt.

A Die Weltnek válaszolva most a Belügyminisztérium már azt közölte, hogy az orosz invázió kezdete óta számos német önkéntes harcos utazott a háborús övezetbe. A Szövetségi Belügyminisztérium (BMI) szerint a biztonsági hatóságok 61 olyan személy távozását rögzítették, „akiknek közük van a szélsőségességhez vagy politikai indíttatású bűnözéshez”.

A jelek szerint 39-en hagyták el Németországot „azzal a szándékkal, hogy részt vegyenek harci műveletekben”. Ebből 27 oroszbarát és tizenkettő ukránbarát. A távozók többségével kapcsolatban a hatóságoknak konkrét információik vannak arról, hogy részt vettek harci műveletekben.

A BMI szerint a harcolók között vannak jobb- és baloldali szélsőségesek is. A legtöbbjüket azonban a „külföldi ideológia” jelenségkörhöz rendelik. Biztonsági körök szerint idetartozik például egy szeparatista csoporthoz való csatlakozás.

A Welt szerint valójában sokkal magasabb az Ukrajnában harcoló németországi önkéntesek száma, ám az ország hatóságai csak a szélsőségesekkel kapcsolatot tartó személyekről gyűjtenek adatokat. Emellett számos volt katona – néhányuk korábban a Bundeswehrnél szolgált – csatlakozott a Nemzetközi Légióhoz az ukrán hadseregen belül.

A CDU felvetésére reagálva, a szövetségi igazságügyi minisztérium azt írta, hogy elvileg nem büntethető az ukrajnai harci műveletekben való részvétel. Ez mindaddig érvényes, „ameddig nem zsoldosként, hanem a reguláris fegyveres erők vagy azzal egyenértékű önkéntes alakulatok és milíciák tagjaként lépnek fel”. Ám ez nem véd az esetleges háborús bűnök kivizsgálásával szemben. Arról nem nyilatkozott, hogy van-e ilyen eljárás folyamatban.

Roderich Kiesewetter, a CDU külpolitikai szakértője, a parlamenti ellenőrző bizottság alelnöke bírálta az ügyészek vonakodását, mert szerinte akik az oroszok oldalán hadrcolnak, rendszeresen részt vesznek háborús és emberi jogi bűncselekményekben.

Busás fizetést kaphatnak az ukránoknál harcoló külföldi zsoldosok

Akár jóval a magyar átlagfizetés fölött keresnek az Ukrajnában harcoló zsoldosok. A Kreml szerint a 900 ezer forintnak megfelelő javadalmazás sem ritka a zsoldosoknál.