Nemzetközi gazdaság

Busás fizetést kaphatnak az ukránoknál harcoló külföldi zsoldosok

Akár jóval a magyar átlagfizetés fölött keresnek az Ukrajnában harcoló zsoldosok. A Kreml szerint a 900 ezer forintnak megfelelő javadalmazás sem ritka a zsoldosoknál.

Az Ukrajnában harcoló külföldi zsoldosok akár 2730 dollárt (975 ezer forint) is kereshetnek havonta – számolt be róla Oroszország Nyomozó Bizottságának elnöke. Alekszandr Basztrikin úgy nyilatkozott a TASZSZ orosz hírügynökségnek, hogy az ilyen ösztönzőket tiltják a nemzetközi normák.

ukrán zsoldos katona
Busás fizetést kaphatnak az ukránoknál harcoló külföldi zsoldosok.
Fotó: Shutterstock

A főnyomozó elmondta, hogy Moszkva információ szerint az ukrán oldalon harcra felbérelt külföldi zsoldosoknak 30–100 ezer hrivnya (290–975 ezer forint) közötti összeget fizetnek.

Információink szerint a kijevi vezetés nyugati támogatással ösztönzi külföldi zsoldosok részvételét a harci cselekményekben Ukrajna oldalán. Ezt a nemzetközi szabályok tiltják

– hangsúlyozta Basztrikin.

Hozzátette, hogy bizonyítékaik vannak a zsoldosok toborzására, kiképzésére és arra is, hogy magas szintű javadalmazást kapnak azért, hogy az ukrán oldalon harcolnak.

Ukrán dróntámaszpontot semmisítettek meg

Orosz források szerint az ukrán fegyveres erők veszteségei az elmúlt nap folyamán a különböző frontszakaszokon meghaladták a hatszáz halottat és sebesültet.

 

 

Ukrajna háború zsoldosok Oroszország
Kapcsolódó cikkek