BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az ukrán hírszerzés közzétette a titkos orosz jelentést a gabonamegállapodás felbontásáról

A jelentés szerint Oroszország fő feladatának a gabonaegyezség keretében exportált ukrán gabonamennyiség lehető legnagyobb mértékű csökkentését tekintették.

Az ukrán katonai hírszerzés megszerezte és honlapján közzétette kedden az isztambuli közös koordinációs központ orosz részlegének titkos jelentését, amely – a hírszerzés közlése szerint – Oroszország legfelsőbb katonai-politikai vezetése számára készült, és a gabonamegállapodás meghiúsításának folyamatát tartalmazta.

Fotó: AFP

A jelentés szerint a központ orosz tagjai fő feladatuknak a gabonaegyezség keretében exportált ukrán gabonamennyiség lehető legnagyobb mértékű csökkentését tekintették. 

Az ellenőrzések eredményei szerint 46 hajó részvételét akadályozták meg, továbbá 303 hajó mozgását 342 napra korlátozták

– áll a szövegben.

A gabonamegállapodás megzavarását célzó intézkedések a dokumentum szerint több szakaszra oszlottak. 

  • Az első szakaszban az orosz elnök kezdeményezésére felfüggesztették Oroszország részvételét tavaly október 29. és november 3. között, ami miatt a gabonaexport az októberi 4,2 millió tonnáról novemberre 2,6 millióra csökkent. 
  • A következő lépés a hajók déli kikötőbe való beléptetésének korlátozása volt, valamint az ellenőrző csoportok létszámának csökkentése – legfeljebb két főre – és a gabonaszállítók regisztrációjának leállítása. 

Ez lehetővé tette az oroszok számára, hogy hatékonyan korlátozzák az ukrán kikötőkbe tartó hajók számát, és jelentősen korlátozzák az Ukrajnából származó élelmiszerexport mennyiségét,

ami ahhoz vezetett, hogy Kijev nem tudott körülbelül 20 millió tonna kivitelre szánt rakományt exportálni – írta a hírszerzés. 

A jelentésben az oroszok arról számolnak be, hogy az ukrán kikötőkből a legkevesebb élelmiszert – 7,8 millió tonnát – a gabonamegállapodás eddigi utolsó szakaszában exportálták, azaz 2023. március 19-től Oroszország július 17-i kilépéséig.

A hírszerzés szerint arra is figyelmet fordítottak, hogy megzavarják a gabonaszállítást, amely az ENSZ Világélelmezési Programjának keretében zajlott: 

Az ukránok felhagytak azzal, hogy a fekete-tengeri szállítást a Világélelmezési Program keretében bérelt hajók bevonásával bonyolítsák le. Az ilyen hajók orosz nyilvántartásba vételére ugyanis csak azután került sor, hogy írásban vállalták, nem vesznek részt gabonaszállításban

– idézett a hírszerzés az orosz jelentésből.

Az ukrán védelmi minisztérium úgy véli, a nyilvánosságra került dokumentum azt jelzi, hogy a gabonamegállapodás megzavarását célzó minden intézkedés egy előre kidolgozott terv része, és az ukrán kikötői infrastruktúra elleni orosz támadás csupán egy újabb lépés e terv megvalósításban. 

Van egyezmény, nincs egyezmény – De mi lesz most az ukrán gabonával?

Ukrajnában már megkezdődött a betakarítás, több mint kétmillió tonna gabonát gyűjtöttek össze.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.