A kegyvesztett volt miniszterelnök nem adta át a korábbi okostelefonját, amit a Covid-járvány első 16 hónapjában használt. A Covid-vizsgálóbizottság a koronavírus-járvány idején hozott korlátozó intézkedések alatt tartott buli miatt nyomoz Boris Johnson ellen, ezért kötelezték a telefonon lévő üzenetek átadására, ő viszont azt állítja, hogy elfelejtette a jelszavát.

Fotó: AFP

A volt kormányfő 2021 májusában váltott telefont. Azt követően kellett készüléket cserélnie, hogy 2021 áprilisában elterjedt egy pletyka, miszerint a telefonszáma 15 éve szabadon elérhető az interneten – írta meg a Mirror.

Boris Johnson miniszterelnöksége idején hozott, a járványkezelést szolgáló intézkedéseit is vizsgálja a bizottság. A telefonján lévő üzenetek létfontosságúak lehetnek a nyomozás lefolytatásához.

Egy vagyonba kerülnek a brit adófizetőknek a bukott kormányfők

Minden egyes kudarcot vallott miniszterelnökkel ugrásszerűen nőnek a biztonsági költségek.

Johnson szóvivője nem cáfolta a híreket, miszerint a volt elnök azért nem adja át a telefont, mert elfelejtette a jelszavát. A hatóságok óvatosak a készülékkel, mivel attól tartanak, hogy a rajta lévő információk törlődnek, ha túl sokszor próbálkoznak rossz jelszóval. Most szakértők azon dolgoznak, hogy biztonságosan feltörjék a készüléket.

Ahogy azt már korábban is jeleztük, Johnson úr teljes mértékben együttműködik a vizsgálóbizottsággal. Minden releváns anyagot átadunk, ami a rendelkezésünkre áll

– mondta a szóvivő.

A vizsgálóbizottság egyik tagja, Susie Flintham arról beszélt, hogy nevetséges kifogás a jelszó elvesztése. Szerinte épeszű ember ezt nem veheti komolyan.

Johnsonnak mindent meg kell tennie, hogy ezeket az üzeneteket a hatóságok rendelkezésére bocsássa. Ha nem teszi, annak jogi lépéseket kell maga után vonnia

– mondta Flintham.

Egy informatikai szakértő szerint a mobil feltörésének csak perceket kellene igénybe vennie, így nem érti a késlekedést. Hozzátette, hogy a diplomáciai telefonoknak lehetnek egyedi védelmi rendszereik, de a feladat még így sem lehetetlen.