Gyorsan váltották egymást a miniszterelnökök az utóbbi években a brit kormány élén, az ország modern kori történetében először hét olyan ember is van, aki betöltötte ezt a posztot, és akinek így a fizetésen kívül jár a széles körű és igen költséges biztonsági védelem.

BRITAIN-POLITICS-JOHNSONFormer British Prime Minister Boris Johnson walks through the Parliamentary Estate on his way to Portcullis House in central London on March 22, 2023, to attend Parliament's Privileges Committee hearing. Britain's former prime minister Boris Johnson re-entered the bear pit of parliamentary inquisition on Wednesday for a grilling about "Partygate" that could decide his political future. (Photo by JUSTIN TALLIS / AFP)
Boris Johnson tengerentúli útjához más egységektől kellett átrendelni rendőröket.
Fotó: AFP

A konzervatívok a negyedik kormányfőjüknél tartanak ugyanennyi év alatt, és a Downing Street 10. korábbi lakói kihasználják az egykori kormányfők iránti nemzetközi igényt, hat számjegyű összeget keresnek egy-egy beszéddel és előadással világszerte. Egyre többen aggódnak azonban a brit adófizetők növekvő költségei miatt, a külföldi utazások alatt is járó személyi biztosítás árát ugyanis az állam állja. 
A „klubhoz” pedig hamarosan Rishi Sunak is csatlakozhat, ha a közvélemény-kutatásoknak megfelelően jövőre a Munkáspárt nyeri meg a választást. Ráadásul a személyi védelem mellett a brit kormányfőknek életük végéig jár bizonyos fizetés is, maximum évi 115 ezer font – akkor is, ha csak 44 napig töltötte be a posztot, mint Liz Truss. (Egy font 437,3 forint.) Az adófizetők pedig még évtizedekig számíthatnak ezekre a terhekre, mivel a volt brit kormányfők még fiatalok: Sunak 43, Truss 47 éves, Boris Johnson és David Cameron sem töltötte még be a hatvanat. 

A magas rangú politikusok és a királyi család „dolgozó” tagjainak járó védelem pontos költségét nem tudni, azt hétpecsétes titokként őrzi a londoni belügyminisztérium.

„Régóta bevett politikánk, hogy erről nem adunk részletes tájékoztatást. Ha ezt tennénk, az veszélyeztetné az említett intézkedések integritását, és befolyásolná az egyének biztonságát” – reagált a Politicónak a tárca szóvivője.

Britain's Queen Camilla (2nd R) speaks with Britain's MP for the Conservative Party and former Prime Minister Theresa May (L) during a reception following her visit of a laboratory that specialises in developing new approaches to study multiple autoimmune diseases at The Royal Free Hospital, in Hampstead, northwest London, on June 29, 2023. (Photo by JUSTIN TALLIS / POOL / AFP)
Theresa May is hat számjegyű összegért tart külföldön előadásokat és beszédeket.
Fotó: AFP

A háttérben azonban már tesznek erőfeszítéseket a költségek csökkentésére, a lap szerint legalábbis ez magyarázza, hogy Harry hercegtől elvették a védelmet, amikor visszavonult az udvartól, és az ezzel kapcsolatos pert is elveszítette. Önmagában a rendőrséggel folytatott jogi csatározása is 300 ezer fontjába (közel 130 millió forint) került azonban az Egyesült Királyság adófizetőinek.

A fontos emberek adófizetők által finanszírozott védelméről egy titokzatos szerv, a Királyi és Közszereplők Védelmének Végrehajtó Bizottsága (Executive Committee for the Protection of Royalty and Public Figures – RAVEC) dönt.

A bizottságban a belügyminisztérium, a fővárosi rendőrség és a királyi ház tagjai vesznek részt, akik egy független elnöknek adnak tanácsot az egyes személyekhez kapcsolódó lehetséges kockázatokról.
A RAVEC döntéseit biztonsági okokból nem hozzák nyilvánosságra, de megbízható források szerint a volt miniszterelnökök általában megkapják a biztosítást akkor is, amikor külföldön járnak. A biztosítást a fővárosi rendőrség egyik elitegysége, a Royal and Specialist Protection (RASP) adja, amelyre egyre nagyobb nyomás nehezedik.

1 arrested after car crashes into Downing Street gates in London
LONDON, UNITED KINGDOM - MAY 25: Police take measures as one person has been arrested in London after a car crashed gates of Downing Street, where the Prime Minister's Office, Number 10, is located, in United Kingdom on May 25, 2023. Rasid Necati Aslim / Anadolu Agency (Photo by Rasid Necati Aslim / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Az elitegység tagjainak különleges kiképzésen kell részt venniük.
Fotó: AFP

Soha nem volt még ilyen gyorsan egymás után ennyi volt miniszterelnökünk, akiknek ennyi biztonságra volt szükségük. A kormány sok átszervezése után a rendőrségnek nehézséget okozott, hogy egyszerre találjon elég biztonsági embert ahhoz, hogy mindenkit megvédjen

– ismerte el a lapnak egy jól értesült, neve elhallgatását kérő forrás, aki hozzátette, hogy a létszámhiány egyelőre csak az érintettek körében téma, és pluszforrásokra tudomása szerint nem érkezett hivatalos kérés. 
RASP-os források azonban megerősítették: az elitegység tisztjei tavaly panaszkodtak arra, hogy az éves szabadságot és a pihenőnapokat törölték, és hogy konkrétan Boris Johnson esetében „más csapatoktól vontak el tiszteket, hogy megpróbálják gyorsan összerakni a biztonsági stábját” a tengerentúli utazásaihoz.
Akárkit pedig nem lehet csak úgy átrendelni az elitegységbe, az érintettnek ugyanis rendelkeznie kell megfelelő szintű lőfegyverhasználati, autóvezetési, néha még ezen is túlmenő kiképzéssel. Ehhez jön még a munkabér, a túlóra, a költségek, az utazások és élelmezés, és ezt mind az adófizetők állják.
A volt kormányfők pedig utaznak. Májusban Johnson járt Texasban és Las Vegasban, Truss pedig Tajvanon. 

Mi fizetünk az egészért, miközben ők igazából csak szórakoznak

– vélekedett a lapnak Dai Davies, a királyi család védelméért felelős egység egykori parancsnoka.