BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Civileket bombáztak le Szudánban

Legkevesebb 22-en meghaltak, sok a sérült is.

Legkevesebb 22 szudáni civil meghalt, sok megsebesült szombaton a szudáni főváros, Kartúm közelében végrehajtott légicsapásokban – közölte a helyi egészségügyi minisztérium. A tájékoztatás szerint az ország legnagyobb városában, Omdurmánban történt a támadás. Az Abdel Fattáh al-Burhán tábornok, államfő vezette hadsereg április közepe óta harcol az elnök volt helyettese, Mohammed Hamdan Dagalo által vezetett Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) félkatonai milícia ellen.

Szudánban hónapok óta a forró a helyzet. Fotó: AFP

Kartúmban és környékén a stratégiai célpontokért vívott harcok mellett gyakoriak a lakónegyedek elleni támadások. Az RSF harcosai az elfoglalt polgári házakat használják fedezékként. Szombaton az RSF legalább 31 ember megölésével vádolta meg a hadsereget. Az ENSZ közleményben reagált a jelentésekre. Azt írták: 

„A főtitkár (António Guterres) továbbra is mélyen aggódik amiatt, hogy a fegyveres erők között zajló háború Szudánt a teljes körű polgárháború szélére sodorta, ami az egész régiót destabilizálhatja”.

Az ACLED civil konfliktusfigyelő szervezet adatai szerint legkevesebb 3300 ember halt meg a szudáni harcok kitörése óta. Az ENSZ szerint a konfliktus miatt 2,9 millió szudáni lakos kényszerült lakóhelyét elhagyni, és több mint 600 ezren menekültek a szomszédos országokba. Kartúm mellett különösen az ország nyugati részén fekvő Dárfúr régiót sújtják heves összecsapások az évtizedek óta tartó etnikai konfliktusokban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.